Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto: Dennis van Loenhout

Ossendrechtse oud-wethouder Kees Ista onderscheiden

BERGEN OP ZOOM / OSSENDRECHT – Hij woont al jaren in Bergen op Zoom, maar veel Ossendrechtenaren kennen hem nog: oud-raadslid en wethouder Kees Ista van de gemeente Ossendrecht. In theater De Maagd in zijn woonplaats werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


In Bergen op Zoom zette Ista zich in voor allerlei doelen. De personeelsvereniging van de PTT bijvoorbeeld, maar ook voetbalvereniging Dosko, waarvan hij al sinds 1972 lid van verdienste is. In de jaren ‘80 werd hij voorzitter van ODIO in Ossendrecht, waar hij ook betrokken raakte bij de gemeentelijke politiek. Toen Ossendrecht nog een zelfstandige gemeente was zat Ista er zeven jaar, tussen 1990 en 1997, in de gemeenteraad, en de laatste maanden voor de gemeentelijke herindeling was hij zelfs wethouder namens de VVD. In 1990 werd hij lid van Bowlingvereniging Hoogerheide, waarvan hij maar liefst 17 jaar voorzitter zou zijn, een rol die hij later ook zou vervullen bij de Tholense bowlingvereniging. Bovendien zette Ista zich in voor de huurdersbelangenvereniging en huurdersvereniging van de Bergse voorloper van woningcorporatie Stadlander, en was hij voorzitter van de bewonerscommissie Piusplein / Kastanjelaan, alvorens hij verhuisde naar wooncomplex De Statie bij het station, waar hij weer voorzitter werd van de bewonerscommissie.

“Je wordt omschreven als bevlogen, een mensenmens, als hulpvaardig en als iemand die opkomt voor het belang van anderen”, aldus burgemeester Petter. Ista’s verbazing is groot: “Ik ben enorm voorgelogen”, zegt hij, “mijn zoons hadden me wijsgemaakt dat ze in ondertrouw zouden gaan, en dat hebben ze volgehouden tot na binnenkomst. En nu sta ik hier, met een lintje!” Burgemeester Petter kan er, net als de rest van de zaal, om lachen. Hij komt nog even terug op de bestuurlijke ervaring van Ista: “Goed om te weten dat je wethouder bent geweest. Ik kan hier misschien nog wel een wethouder gebruiken!”

Meer berichten