Debatavond met de zeven lijsttrekkers van de politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen in gemeente Woensdrecht.
Debatavond met de zeven lijsttrekkers van de politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen in gemeente Woensdrecht. Foto: Dennis van Loenhout

“Teveel over landelijke problemen”

Algemeen

HUIJBERGEN – Op vrijdagavond 4 maart was MFC De Kloek het strijdtoneel voor een debat tussen de zeven lijsttrekkers van de verkiesbare partijen in de gemeente Woensdrecht. Slechts op details vonkte het soms tussen de partijen, het vuurwerk kwam van een kritische burger en één zwevende kiezer.

Die zwevende kiezer, Huijbergenaar Jan Mens, verliet De Kloek nog net zo zwevend als hij er binnenkwam. “Ik ben nog niet overtuigd”, zegt hij, “het ging vanavond veel teveel over landelijke problemen: woningnood en de stikstofcrisis spelen in elke gemeente. Ik had verwacht dat het meer over duurzaamheid zou gaan en over het welzijn van de Woensdrechtenaren, maar dat gebeurde niet. De partijen waren wel erg lief voor elkaar. Dus mijn keuze? Die heb ik nog niet gemaakt. Misschien had ik meer kritische vragen moeten stellen.”

ABZ, CDA, VVD, PvdA, D66, AKT en de Conservatieve Partij deden hun uiterste best hun standpunten zo goed mogelijk aan de man te brengen, maar in een gemeente waar het goed gaat bleek dat de partijen over de hoofdlijnen globaal hetzelfde denken: meer bouwen, het stikstofprobleem het hoofd bieden en inzetten op verkeersveiligheid, toerisme en cultureel erfgoed. De verschillen zitten in details: ABZ hoopt de doorstroming op de woningmarkt vlot te trekken door arbeidsmigranten te huisvesten in een nieuwbouwproject op het Putse Glatt-terrein, CDA wil eigen bewoners voorrang geven bij bouwprojecten, D66 ziet meer in tiny houses terwijl de Conservatieve Partij het woningprobleem hoopt op te lossen door meer hoogbouw. De VVD vindt dat je 50 moet kunnen rijden waar het kan, en 30 de limiet moet zijn als het nodig is, de PvdA ziet meer in betere weginrichting en het “opvoeden” van notoire hardrijders uit de eigen kern, en hoewel de 18-jarige lijsttrekker van de Conservatieve Partij – Jens van Kakerken - nog geen rijbewijs heeft, ziet hij meer in het beboeten van hardrijders zodat ze de pijn van hun overtreding voelen. ABZ heeft een realistische kijk op cultureel erfgoed waarin één object geen volledig plan kan blokkeren terwijl D66 juist idealistisch is en zegt: “je kunt iets maar één keer slopen”.

Op actuele punten die niet verwerkt konden worden in de verkiezingsprogramma’s bleken de verschillen wat groter. 

De mogelijke opvang van grote aantallen Oekraïense vluchtelingen blijkt bijvoorbeeld gevoelig te liggen. D66 is voor ruimhartige opvang, ABZ wil de vraag in alle redelijkheid bekijken als die komt en belooft haar verantwoordelijkheid te nemen, de VVD vraagt zich af of de gemeente Woensdrecht wel genoeg faciliteiten - scholen en huisartsen bijvoorbeeld - heeft om grote aantallen vluchtelingen te kunnen huisvesten en CDA’er Jeffrey van Agtmaal zegt: “We weten niet wat er gaat gebeuren, we kunnen er gewoon nog niks zinnigs over zeggen.”

Even verdeeld zijn de meningen als het aankomt op mogelijke lastenverlichting om de gigantische energieprijzen te compenseren voor bewoners. Een inwoner vraagt zich af of dat mogelijk is nu de gemeente Woensdrecht een goed jaar heeft gedraaid. AKT is voor lastenverlichting als de gemeente zich dat kan permitteren. De PvdA ziet in de gemeentelijke financiën mogelijkheden om de kansen voor inwoners gelijk te stellen terwijl ABZ juist waarschuwt tegen ad-hoc beleid, alleen omdat de gemeente nu een goed jaar had: “Er komt nog veel op ons af”, zegt lijsttrekker Lars van der Beek, “en we hebben nu al een actief en goed armoedebeleid. Laten we geen populistische voorstellen doen in verkiezingstijd.” Dat onderschrijft CDA-man Jeffrey van Agtmaal, die voorrekent dat de gemeente binnenkort alleen al 20% meer moet uitgeven om de energie en mankracht voor de gemeentelijke verlichting te betalen. Daarop zegt Conservatieve Partij-lijsttrekker Jens van Kakerken dat wat hem betreft in elk geval de hondenbelasting wel kan verdwijnen.

Een kritische vraag van een Huijbergenaar over de vele verkiezingsposters valt niet in goede aarde. De inspreker noemt het “schandalig” dat er zoveel “vuiligheid” wordt opgehangen, waarbij met name de gele en groene borden van ABZ en CDA het moeten ontgelden. Als de lijsttrekkers stellen dat de verkiezingsborden aan alle regels voldoen en dat de inspreker “spijkers op laag water zoekt” uit de inspreker nog het verwijt dat sommige bouwprojecten sneller lijken te vorderen dan andere, waarbij doorschemert dat de inspreker denkt dat bepaalde aannemers door de gemeente bevoordeeld worden. Opnieuw krijgt hij het deksel op zijn neus van de lijsttrekkers, die eensgezind stellen dat er nergens buiten de lijntjes wordt gekleurd. “Verdiep u in de materie”, zegt ABZ-lijsttrekker Lars van der Beek, “en ga het gesprek met ons aan in plaats van ons hier harde verwijten te maken, dan kunnen we u uitleggen wat er speelt, en welke dingen wij als gemeente niet in de hand hebben.” CDA-man Jeffrey van Agtmaal noemt de harde verwijten “verwerpelijk” en stelt dat de inspreker hoor en wederhoor had moeten plegen. VVD-lijsttrekker Marius Bakker ziet wel een kans in de harde verwijten van de Huijbergenaar: “Als mensen het gevoel hebben dat bepaalde partijen worden voorgetrokken, dan betekent dat ook dat de communicatie beter kan. Daar heeft de inspreker een punt.” Het blijkt niet het beslissende punt om zwevende kiezer Jan Mens over de streep te trekken. “Ach”, lacht die berustend, “we hebben nog een paar weken.”

Afbeelding
Afbeelding