Het klusteam van Scouting Hoogerheide bestaat tien jaar. Op de foto Bertus Janssens, Erwin Cleeren, Fred Boers, Rob Surminski en Ger de Heer. Sjaak Hopmans, Gerard Maas, Steven Gray, Wim Hunting en Wout van Haasteren ontbreken op de foto.
Het klusteam van Scouting Hoogerheide bestaat tien jaar. Op de foto Bertus Janssens, Erwin Cleeren, Fred Boers, Rob Surminski en Ger de Heer. Sjaak Hopmans, Gerard Maas, Steven Gray, Wim Hunting en Wout van Haasteren ontbreken op de foto. Foto: Dennis van Loenhout

Vrijwilligers houden scouting gezond

Algemeen

HOOGERHEIDE – In 2013 werd Scouting Hoogerheide eigenaar van haar eigen gebouw, Scoutcentrum Kooiduin. Om dat grote gebouw in topconditie te houden werd er tien jaar geleden een eigen klusteam opgericht, dat samen met het inmiddels beroemde cleaningteam zorgt dat de scouts zorgeloos hun gang kunnen gaan in een gebouw dat altijd in topconditie verkeert.

Scouting Hoogerheide heeft haar zaakjes goed voor elkaar op vrijwilligersgebied. Ouders van scouts blijken zich graag in te zetten voor de vereniging: een cleaningteam van maar liefst 21 ouders houdt in teams van drie het gebouw brandschoon en het tien man sterke klusteam zorgt voor het onderhoud. Ze opereren achter de schermen, maar doen belangrijke dingen, weten secretaris en cleaningteam-coördinator Paula Wigman en Ger de Heer, die het klusteam coördineert: “Het gebouw staat fier overeind. Het tocht niet, er zijn geen lekkages en het is lekker warm en schoon.”

Zowel “cleaners” Milou Wiltink, Sandra Wesenbeek en Mariella Wouts als “klussers” Erwin Cleeren, Fred Boers, Rob Surminski en Bertus Janssens zetten zich met veel plezier in voor de scouts: “De sfeer is altijd goed”, zegt Bertus, “we staan niet onder druk maar gaan elke zaterdagochtend gewoon lekker aan de gang, terwijl onze eigen kinderen hier ook bezig zijn. Er gaat geen zaterdag voorbij dat ik hier niet wegga met een goed gevoel, van ‘zo, dat hebben we toch maar weer mooi gedaan’. “
In een groot gebouw als Scoutcentrum Kooiduin - waar ook LPS Jongleren en Jeugdland ruimtes huren - is altijd wel wat te doen. Het klusteam realiseerde afgelopen tien jaar onder andere een aanbouw, richtte de zolder opnieuw in, verving lampen, deuren en scharnieren, nam de verfkwast ter hand, installeerde noodverlichting boven de deuren en werkt momenteel nog hard aan een buitenkeuken die binnenkort klaar moet zijn.
Zonder de talenten van individuele klussers kan het team niet. Zo is Bertus een allrounder, Fred een electriciën die weet dat een draailasdop beter is dan een steeklasdop, en is Rob een kei in het structureren en organiseren. Ook sponsors spelen een rol, vertelt Ger: “Veel bedrijven dragen ons een warm hart toe”, zegt hij, “en wij zijn blij met alles wat ons wordt aangeboden. Materialen zijn altijd welkom, maar een schildersbedrijf wat mankracht beschikbaar stelt om onze klussers te leren hoe je het beste kunt schilderen is ook van onschatbare waarde.”

We maken altijd een begroting die gebaseerd is op wat iets zou kosten als we het door een bedrijf zouden laten doen. Het schilderwerk hebben we begroot op 7000 euro, maar omdat onze eigen klussers het konden uitvoeren was er slechts 1000 euro nodig. Door de kracht van onze sponsors en ons klusteam te combineren besparen we heel veel.”

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Speciale talenten zijn niet nodig, alleen teamspirit is heel belangrijk. “Iedereen kan wel iets dat nuttig is”, zegt Ger, “en we leren altijd van elkaar. We zijn immers een team.” Fred Boers is daarvan het levende bewijs. Hij is een klusser van het eerste uur, maar de laatste jaren is zijn gezondheid sterk achteruit gegaan, waardoor hij nu in een rolstoel zit. Toch blijft hij actief, hij brengt adviezen en gezelligheid, en jaagt op materialen voor zijn team: “Actief zijn in het klusteam leidt me af, en dat is fijn. Er is altijd koffie, er zijn vaak koeken, en ook vanuit een rolstoel kun je altijd wel wat regelen. Bovendien moeten we het tienjarig bestaan van het klusteam nog vieren: dat doen we straks bij de buitenkeuken als die klaar is. Dat zou ik niet willen missen.”