Afbeelding
Foto: Suzan Fotografie

Gewasbescherming op de grens uitdaging

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - REGIO - Wetgeving rond gewasbescherming is een complex gegeven. Grenslandbouwers moeten op de hoogte zijn van de wetgeving in twee verschillende landen, wat het nog veel ingewikkelder maakt, volgens coöperatie CZAV. 

In het kader van het Euregio-Scheldemond project ‘Gewasbescherming op de grens’ werd onderzoek uitgevoerd naar de uitdagingen die grenslandbouwers ondervinden bij het toepassen van gewasbescherming aan beide zijden van de grens. De pijlen werden gericht op landbouwers in de grensregio die zowel in België als Nederland percelen bewerken.

Om deze uitdaging beter in beeld te brengen werden verschillende grenslandbouwers bevraagd naar hun ervaringen en bevindingen. De resultaten uit deze bevragingen werden vervolgens besproken op een stakeholderworkshop, die werd bijgewoond door verschillende betrokken instanties uit beide landen. Het uiteindelijke doel was om te komen tot een actieplan met concrete knelpunten en de meest aangewezen strategie om de resterende knelpunten aan te pakken. Dit zowel in praktische zin als met het oog op nog meer milieuwinst te behalen.

Resultaten bevragingen

Uit de afgenomen interviews kwamen zowel de positieve zaken als de knelpunten naar voren. Een eerste positief punt was de keuring van de spuittoestellen. Sinds deze gelijkgesteld is, ervaart niemand hier nog problemen mee. Ook teeltregistratie op zich werd door niemand als een knelpunt ervaren. Bepaalde telers werken met programma’s voor digitale teeltregistratie, die info van beide landen bevatten waardoor probleemloos correct geregistreerd kan worden. De grootste verschillen bevinden zich op het vlak van erkenningen/middelen in beide landen en de wetgeving rond bijvoorbeeld driftreductie, drukregistratie en teeltvrije zones.

Snel op de hoogte van wetswijzigingen

Het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen is niet eenvoudig. De uitgebreide wetgeving verandert vlug, zowel aan Belgische als aan Nederlandse zijde. Alle regelgeving en info over de erkenningen en wetgeving rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vind je terug op Fytoweb (voor België) en CTGB Toelatingen (voor Nederland).

Meer info vind je op de site van CZAV.

Auteurs: Anne Waverijn (PCG), Ellen Pauwelyn (Inagro), Pol Van De Vijver (CZAV), Jonas Bodyn (PCG)