Schaken
Schaken

Schaken voor jong en oud

Algemeen

REGIO - Van de redactie kregen we het verzoek een schaakspecial te schrijven over het thema “Zorg voor jong en oud”. Dat thema is natuurlijk heel actueel na de Covid-19-periode.        (Door René Punt)

Bij de jeugdtrainingen is de zorg voor jong natuurlijk heel duidelijk. Vanaf “nul” worden jeugdschakers de “kunst” van het schaken bijgebracht, zoals gezegd door gediplomeerde en ervaren schaaktrainers. Dit gebeurt via de zogenaamde didactische Stappenmethode. Deze methode is opgebouwd in zes stappen en als de jeugdschakers al deze stappen hebben doorlopen, dan behoren ze direct tot de sterkere schakers in Bergen op Zoom. Iedere stap wordt doorlopen in ongeveer een jaar, wel sterk afhankelijk van het talent en de zelfwerkzaamheid van de jongeren. Zo heeft de schaakopleiding ooit een Nederlands kampioen opgeleverd en het behoeft geen betoog dat die jeugdspeler, het was overigens Alik Tikranian, voor elke stap minder tijd nodig had. Jeugdspelers worden verder gestimuleerd om ook toernooien te spelen, maar dat zonder begeleiding van BSV.

Wat betreft de zorg voor de seniorschakers, daarvoor is minder geregeld. Maar iedere schaker die zich meldt bij de wedstrijdleider krijgt wel alle aandacht. Er komen nieuwe schakers bij BSV die al schaakervaring hebben en dan is het voldoende om deze schakers kennis te laten maken met de andere schakers. BSV heeft ooit aangegeven dat nieuwe schakers zonder enige ervaring zich kunnen melden en dan kan BSV helpen om de benodigde schaakkennis te verkrijgen. Dat proces wordt individueel afgesproken.

Zoals iedere sportvereniging is er bij BSV een gezonde rivaliteit tussen de schakers, maar de schakers staan ook altijd klaar om elkaar te helpen. Soms door gezamenlijk te analyseren, soms door af te spreken gezamenlijk te trainen en door elkaar te supporteren bij de teamwedstrijden.

Er zijn spelers die alleen aan de interne wedstrijden meedoen, maar er zijn er ook die alleen voor de externe teams spelen. BSV heeft ook spelers uit België, die behalve in een Belgische vereniging ook in een van de BSV-teams spelen.

Schaken is bij uitstek een sport voor jong en oud. Bij jongeren kan het de samenwerking van de verschillende hersenhelften stimuleren. Bij ouderen is het een goede gelegenheid om dementie (zoals Alzheimer) te voorkomen of te vertragen.

Schaken is tot 1 januari 2022 een sport. De Europese Unie heeft echter tot verbijstering van de schakers besloten dat schaken geen sport meer is. Ze is vergeten om aan te geven wat het dan wel is. Een spel, een cultuur, een kunst? Dat heeft consequenties m.b.t. faciliteiten die het schaken heeft. Hopelijk zijn de consequenties voor het schaken niet al te groot.

In het vorige nummer van De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant stonden de volgende schaakproblemen:

Boven: hoe wint wit?

Wit wint door de zet Lb7+. Zwart staat schaak, kan de aanvaller, de toren, niet slaan, kan wel via Pg4 er iets tussen zetten, maar dan slaat wit gewoon dat paard met de toren en staat zwart opnieuw schaak. Zwart zal dus kiezen om de koning te verplaatsen (Kh7, Kh8 of Kf8) en daarna slaat wit het witte paard op a6: Lxa6. Wit staat dan zo goed dat hij/zij waarschijnlijk zal winnen.

Onder: ook hier: hoe wint wit?

Wit speelt Db2. De dame valt zowel de loper op b7 aan als de toren op h8. Een zogenaamde dubbele aanval. Of de loper of de toren gaat verloren en dan wint wit. De loper op b7 staat dan wel verdedigd door de zwarte dame op d7, maar omdat de witte toren op b1 en de witte dame op b2 samenwerken wordt de loper dubbel aangevallen.

Afbeelding
Afbeelding