Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
<p>In gemeente Woensdrecht werd de Regenboogvlag gehesen in het bijzijn van schooljeugd.</p>

In gemeente Woensdrecht werd de Regenboogvlag gehesen in het bijzijn van schooljeugd.

(Foto: Dennis van Loenhout)

“Symbool om jezelf te zijn”

HOOGERHEIDE – Op Coming Out Day, maandag 11 oktober, was het vrijwel windstil. Dat is jammer, want wethouder Lars van der Beek hees op die dag de regenboogvlag, om te laten zien dat je in Woensdrecht jezelf kunt zijn.


“Of je nu homo, lesbienne of transgender bent, in de gemeente Woensdrecht kun je jezelf zijn, zou je nooit te maken moeten krijgen met discriminatie of rotopmerkingen. Niet om je geaardheid en niet om je ras. De regenboogvlag is een symbool dat laat zien dat je hier kunt zijn wie je bent”, zegt wethouder Van der Beek tegen de leerlingen van Brede School de Boemerang, “het is symboolpolitiek, dat geef ik grif toe, maar ik vind dat we dit statement moeten maken en dat we over dit onderwerp in gesprek moeten blijven.”

Als Van der Beek de regenboogvlag hijst, staat bestuurslid Richard Musters van COC West-Brabant naast hem. “Dit is veel meer dan symboolpolitiek”, zegt hij tegen Van der Beek, “dit is een hart onder de riem voor iedereen die worstelt met zijn of haar geaardheid.” Later die dag geeft Musters gastlessen aan de leerlingen van basisscholen de Dobbelsteen en Delphin. Hij vertelt hoe – ook in de gemeente Woensdrecht – homoseksuelen soms niet hand in hand durven lopen, en dat ouders van LHBTI+-kinderen vaak met veel vragen zitten. Daarom organiseerde hij ’s avonds een voorlichtingsavond voor ouders, waarvoor hij zo’n 15 aanmeldingen ontving. “Daar ben ik tevreden mee”, zegt hij, “het is weer een kleine stap naar een wereld waarin we mensen niet moeten indelen in hokje L, hokje H of hokje B. Eén hokje is genoeg, het hokje M, van ‘mens’.”

Meer berichten