Afbeelding

Het blijft aangenaam warm

Algemeen

Mei 2021 was een maand met een erg saai karakter. Dagen achtereen was het somber en grijs en zeker te koud voor de tijd van het jaar. 

Deze maand mei staat volgens het KNMI op de tweede plaats van natste maanden die ooit zijn gemeten. Er viel gemiddeld in ons land 102 mm, terwijl 56 mm normaal is voor de maand mei. In Woensdrecht viel in mei 71.9 millimeter neerslag. De laagste en hoogste gemeten temperatuur in de maand mei in Woensdrecht waren: 1,4 en 25,3 graden. Deze waarden komen redelijk overeen met die van 2020. In dat jaar waren de hoogste- en de laagste temperatuur, respectievelijk 29,1 en 1,8 graden. Het aantal “gewone” zonuren in onze regio in mei 2021 was 131,8 uur. In 2020 scheen de zon 241,6 uren. Een “gewoon zonuur” is die tijd dat de zon werkelijk op een dag heeft geschenen. Niet te verwarren met het begrip: een “vol zonuur”. Dat is de hoeveelheid energie, die op een wolkeloze dag in 1 uur op een vlak valt dat op de zon is gericht.
Wat doet het weer deze week? De week begon zomers. Ons land kwam onder invloed van een oostelijke stroming wat toch een fris briesje met zich meebracht, maar de temperatuur liep tot en met woensdag op. Helaas krijgen we de tweede helft van de week te maken met uitlopers van een lagedrukgebied met op grote hoogte een koude luchtbel. Er ontstaan meer wolken en de regenkans neemt met 40% toe. Maar na het weekeinde gaat de zon weer volop voor ons schijnen.

Boeren maaien nu hun grasjes, stedelingen pakken
hun terrasjes.

Afbeelding