Afbeelding

Schaken: oud tegen jong

Algemeen

(Door René Punt)


Van de hoofdredacteur kreeg ik de vraag of ik een stukje wilde schrijven over oud – jong. En of ik twee schaakproblemen kon insturen, waarbij één probleem relatief eenvoudig en het tweede probleem pittiger kon zijn. Uiteraard voldoe ik graag aan deze uitnodiging.

Jong tegen Oud is bij schaakvereniging BSV, de schaakvereniging van de Brabantse Wal, een begrip. Alleen in 2020 is de wedstrijd van de oudste tegen de jongste schakers niet doorgegaan. De reden was duidelijk. Deze wedstrijd wordt altijd gespeeld in het begin van het seizoen voor de start van de interne en externe competities. Jarenlang domineerden de jonge schakers, maar in 2019 was het de beurt aan de oudere schakers. Hopelijk wordt deze wedstrijd in september opnieuw leven ingeblazen. Alle schakers van de Brabantse Wal worden uitgenodigd om acte de présence te geven op deze happening. Uiteraard zullen wij de deze wedstrijd ook in dit medium aankondigen.

Corona is voor de hele samenleving een enorme wissel op het leven geweest. Dat geldt natuurlijk ook voor vele sporten. Het schaken als binnensport kon uiteraard geen doorgang vinden. Zowel het jeugdschaak als het seniorenschaak heeft helemaal stilgelegen. Individueel hebben diverse schakers nog wel geschaakt op internet. Hopelijk kan het schaken binnenkort weer worden opgestart. Meestal staat het schaken in de zomermaanden op een laag pitje, maar mogelijk worden er wel een zomerkampioenschap of zomertoernooitje georganiseerd. We zullen u hierover berichten als er meer duidelijkheid is.

Schaaklessen

De jeugd kon de afgelopen tijd geen schaaklessen volgen en geen wedstrijden spelen, maar op dinsdag 25 mei worden de schaaklessen weer opgestart. De BSV-schakers worden door de jeugdleider hierover geïnformeerd. Als nieuwe kandidaat-jeugdschakers naar de schaakles willen komen, dan zijn ze van harte welkom. Tot aanvang van het nieuwe schaakseizoen in september zijn de schaaklessen en trainingen gratis. Wil je zeker weten of op 25 mei de schaaklessen weer doorgaan, stuur dan een mailtje naar jeugdleider@bozschaak.nl. De schaaklessen worden in kleine niveaugroepen gegeven. De lessen zijn op dinsdagavond van 18.30 – 19.30 in het Juvenaat, Pater Dehonlaan 63 in Bergen op Zoom.

We hebben u in het verleden niet alleen verteld over het schaken in onze omgeving, maar ook over het Nederlandse en zelfs het internationale schaken. Zo hebben we in het vorige nummer de buitengewone prestaties van de Nederlandse schakers in het Tata Steel schaaktoernooi vermeld. Nu is bekend dat Anish Giri, meerdere malen Nederlands kampioen, in het kandidatentoernooi op een fraaie tweede plaats is geëindigd. Dit kandidatentoernooi werd gehouden om de uitdager te bepalen van wereldkampioen Magnus Carlsen. Het is de Russische schaker Ian Nepomniachtchi die het nu tegen de Noorse wereldkampioen mag gaan opnemen.

Oplossing schaakproblemen

Eerst komen de oplossingen van de schaakproblemen van de vorige keer:

1. Wit wint door Lb7+ (door de toren). De zwarte koning moet wijken en dan speelt wit Lxa6. Wit staat dan een kwaliteit (verschil tussen toren en paard(loper)) en een pion voor.

2. Wit speelt Db2. De zwarte toren staat aangevallen, maar wit valt nu ook met dame en toren de zwarte loper op b7 aan, een zogenaamde dubbelaanval. Zwart kan niet beide dreigingen opheffen, dus wint wit minimaal een loper en daarmee de partij.

Hier volgen de nieuwe schaakproblemen:

3. Hoe wint wit?

4. Hoe kan wit snel schaakmat geven?

Succes! En meer weten: info@bozschaak.nl

1
2
3
4
Afbeelding
Afbeelding