Lenny Winkel van Steunpunt Mantelzorg.
Lenny Winkel van Steunpunt Mantelzorg. Foto: Bep Tielemans

Jonge mantelzorgers en zorg voor elkaar centraal in week

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - REGIO - In de week van 1 tot en met 7 juni staan landelijk 'jonge mantelzorgers' centraal. "Onder jonge mantelzorgers verstaan we kinderen en jongeren tussen de 4 en 24 jaar die opgroeien met een vader, moeder, broertje of zusje, opa, oma of soms een goede vriend of vriendin met een ziekte, beperking of verslaving die zorg vragen. Vaak doen jonge mantelzorgers in dit soort situaties zelf een stapje achteruit, soms met ingrijpende gevolgen voor de rest van hun leven", legt Lenny Winkel van BWI uit.

Jongeren dragen vaak bij aan het verlenen van zorg, hebben meer zorgen en minder ruimte tot zelfontwikkeling. Het steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal zet zich in voor hen om de situatie waarin zij zitten te leren herkennen, te erkennen en waar nodig te helpen. Het Steunpunt is in Woensdrecht te bereiken via BWI Woensdrecht en biedt ontspannende en informatieve activiteiten, een luisterend oor en zorgt voor persoonlijke ondersteuning waar nodig.

Registratie

Wethouder Lars van der Beek onderkent het belang hiervan: “Kinderen nemen de situatie vaak zoals die is en vervullen ‘als vanzelfsprekend’ hun rol hierin. Maar het doet goed om hen onbezorgd te zien genieten van een moment exclusief voor hen.”

Stonden in gemeente Woensdrecht in 2015 een kleine 400 mensen geregistreerd als mantelzorgers, inmiddels zijn dat er 700 inclusief de jonge mantelzorgers. Er wordt heel hard gewerkt om nog meer zicht te krijgen op het aantal. Aanmelden kan altijd, bij de BWI.

Activiteiten

Tijdens de landelijke week van de jonge mantelzorgers worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor zowel professionals als de jongeren zelf. Aanmelden kan vanaf nu via aanmelden@mantelzorgboz.nl onder vermelding van naam, adres en geboortedatum. Voor jongeren van 13 jaar en ouder is er een mountainbike clinic op zaterdag 5 juni van 14.00 uur tot 16.30 uur. Op woensdagmiddag 2 juni is er een workshop taartjes versieren voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar (13.30 uur - 16.00 uur). Voor professionals wordt er een webinar georganiseerd over het herkennen van jonge mantelzorgers en ondersteuningsmogelijkheden. Dit wordt interactief vormgegeven samen met jonge mantelzorgers. Datum: 1 juni van 16.00 uur tot 17.00 uur.

Het Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal is bereikbaar via telefoonnummer 0164 672049 en via e-mail: info@mantelzorgboz.nl. Ook op www.mantelzorgbrabantsewal.nl staat informatie over jonge mantelzorgers.