Afbeelding

Hier en nu!

Algemeen

Heb je dat ook wel eens dat je ergens zit te praten, je herinneringen van vroeger ophaalt en je ineens weer een bepaald gevoel hebt. 

Dat kan zowel positief als negatief zijn. Vandaag had ik dat ook. Ik zat aan tafel met mijn vrouw en schoonouders en we hadden het over vroeger, want op dit moment speelt alles zich in de verleden tijd af, toch? Vroeger mochten we nog Koningsdag vieren, met z’n allen al hossend en feestend de straten door; vroeger mochten we elkaar nog knuffelen; vroeger liepen we over straat zonder een kapje voor je mond en vroeger gingen we nog gezellig naar een verjaardag; daar konden we met meer dan 3 personen een feestje vieren en waren de kinderen gezellig rond aan het rennen; volwassenen konden gezellig kletsen en een drankje drinken. En zo zijn er nog tal van zaken die zich vroeger hebben afgespeeld waarin je je super goed voelde. Interessant in deze is eigenlijk dat het voor ons brein dus niet uitmaakt of het nu plaats vindt of in het verleden, want als ik nu terugdenk aan een situatie vanuit mijn vorige werkgever, dan merk ik aan mezelf dat ik direct weer een plaatje in mijn hoofd maak. Dat ik direct weer kan ruiken wat ik toen ook rook, dat ik direct weer dat spannende gevoel in mijn buik voelde. En toch, dat is bijna 20 jaar geleden. Dit was voor mij op dat moment ook wel een spannend iets wat ik toen meemaakte en achteraf voor mij positief eindigde. Mijn brein is dus in staat om de filmbeelden van toen te herproduceren en me datzelfde gevoel te geven.

Stel, je zit nu op je stoel en denkt terug aan een situatie waarin je je minder prettig voelde. Merk dan eens bij jezelf op of je dat minder prettige gevoel weer terug kan halen. Dat je je weer rot voelde over een situatie, je weer ziet met wie je was, en op welke locatie je was en wat je toen hoorde of eventueel rook! Merk dan eens op wat dat met jouw stemming doet, je zal er in elk geval geen jippie ja jee stemming van krijgen.

Maar het interessante aan dit is dat je het dan ook kan omdraaien. In plaats van aan een negatief gevoel terug te denken kan je ook aan een positief gevoel terugdenken. Denk dan nu eens terug aan een positieve situatie, een situatie waarin je je super goed voelde. Bijvoorbeeld een vakantie of de geboorte van een kind. Het kan voor iedereen iets anders zijn. En merk dan eens op wat dat met jou doet. Merk dan eens op waar je dat gevoel voelde in je lichaam. Want als het goed is zie je ook nu weer dat visuele plaatje voor je, waar je een positief gevoel aan hebt over gehouden. Je ziet met wie je eventueel was of wat je aan het doen was, wat je wellicht hoorde of wat je eventueel rook.

Merk je al dat je je ontspannen gaat voelen, dat je schouders misschien al iets gaan hangen, dat je misschien wel een beetje moet lachen. Je voelt je in elk geval heerlijk! Toch? En dat is nou het mooie aan ons brein. Het maakt dus niet uit of ik het 20 jaar geleden heb ervaren of dat ik nu die spannende film zit te kijken. Ik kan me te allen tijde goed voelen als ik dat zou willen. Want als ik me even wat minder positief voel, bijvoorbeeld omdat ze in Den Haag er een potje van maken en ons van alles verbieden en beloven, dan draai ik mijn negatieve stemming om naar iets positiefs! Geniet van al het moois! 
Robin de Groot.         Reageren? 
E: robindegroot.nlp@gmail.com