Just Jansz van Windstil Ossendrecht
Just Jansz van Windstil Ossendrecht Foto: Dennis van Loenhout

Windpark bij Ossendrecht verdeelt gemoederen

Algemeen

OSSENDRECHT – In de gemeenteraadsvergadering van 1 april wees de Woensdrechtse gemeenteraad twee van de vijf geplande windturbines op Woensdrechts grondgebied af. Belangengroep WINDSTIL Ossendrecht ontvangt het besluit met gemengde gevoelens en voelt zich niet gehoord.

“Nogmaals: wij zijn niet tegen duurzame energie”, zegt woordvoerder Just Jansz van WINDSTIL Ossendrecht. “Wij zien ook de noodzaak van de energietransitie. We hebben een alternatief plan aangedragen, om één turbine op de juiste manier in te passen bij de vorig jaar in gebruik genomen molens van het windpark Kabeljauwbeek, en van die molen een 'dorpsmolen' te maken waarvan elke inwoner een stukje kan 'kopen'. Wat ons betreft zou dat een schitterende vorm van burgerparticipatie zijn. En hoewel het afwijzen van die twee turbines ten oosten van de A4 is een eerste stap, maar onvoldoende. De overgebleven drie megaturbines zijn er nog steeds te veel.”

Dialoog

WINDSTIL Ossendrecht stelt de indruk te hebben dat de belangen van de initiatiefnemers en die van het bevoegde gezag – de gemeente Reimerswaal – zwaarder wegen dan de belangen van de inwoners van de gemeente Woensdrecht en zegt dat de gemeente Woensdrecht zelfs zonder de geplande windturbines al ruimschoots voldoet aan de energiedoelstellingen die de in Regionale Energie Strategie zijn vastgelegd voor de periode tot 2030. “Meer willen doen dan nodig is, is op zich lovenswaardig”, zegt Jansz, “maar je kunt ook té ambitieus zijn.” Hij stelt dat WINDSTIL Ossendrecht in gesprek wil blijven met de gemeente, en ook de dialoog met de initiatiefnemers van het windpark én de gemeente Reimerswaal zoekt. “We geven niet op”, klinkt het strijdvaardig.

Wethouder Jeffrey van Agtmaal stelt dat het verhaal van WINDSTIL Ossendrecht niet klopt. "De RES bevat slechts een klein deel van de opgave die wij als gemeente tot 2030 voor ons hebben”, zegt hij. "De RES wordt in stappen vastgesteld, om te voorkomen dat gemeenten de opgaves tot 2030 voor zich uit schuiven. Zelfs met de drie windturbines die nu op ons grondgebied zouden komen hebben wij nog een flinke opgave te vervullen. Het verhaal dat we al aan onze energiedoelstellingen hebben voldaan klopt eenvoudigweg niet, en dat is jammer.” Van Agtmaal geeft aan open te staan voor dialoog met WINDSTIL Ossendrecht en benadrukt dat de Woensdrechtse gemeenteraad de kwestie bijzonder serieus heeft bekeken, en dat gemeente Reimerswaal de belangen van de inwoners van Woensdrecht wel degelijk serieus neemt.

Wethouder Jeffrey van Agtmaal