Gemeentehuis Bergen op Zoom
Gemeentehuis Bergen op Zoom Foto: Bep Tielemans

Vragen vanuit vier fracties over reorganisatie

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - De fracties van BSD, GroenLinks, PvdA en SP vragen aan het college van burgemeester en wethouders van gemeente Bergen op Zoom naar de stand van zaken met betrekking tot de reorganisatie van de gemeente.

In een brief stellen de politieke fracties het volgende: 'In het Focusakkoord staat de opdracht aan het college om aan de slag te gaan met enerzijds de verbetering van de kwaliteit van de ambtelijke organisatie en anderzijds een reductie van het aantal formatieplaatsen binnen de organisatie. Wij realiseren ons dat het college in volle gang aan de slag is gegaan met deze opdracht en dat dit een intensief proces is. Onze fracties bereiken signalen dat er op dit moment een ‘uitloop’ van personeel gaande is, wat het proces negatief kan beïnvloeden. Daarom ontvangen wij graag een tussenrapportage met antwoorden op de volgende vragen:

- Hoe is de stand van zaken op het gebied van de personeelsformatie? Is er inderdaad een ‘uitloop’ van personeel en zo ja, wat zijn de gevolgen voor de kwaliteit van het werk? - Hoe is het personeel betrokken bij de bestuursopdracht zoals geformuleerd in het Focusakkoord? - Komt de invulling van functies tot stand die zijn vrijgekomen door de ‘uitloop’? Wordt er personeel ingezet dat formeel boventallig is en op dit moment niet actief is? Zo nee, is het college van plan om boventallig personeel hiervoor in te zetten? - Hoe wordt zeker gesteld dat de taken die blijven gerealiseerd worden? Wordt hierbij de functieomschrijving ook aangepast als het gaat om de taken die zijn vrijgevallen en/of samengevoegd met andere taken? - Hoe wordt gezekerd dat arbeidsverdringing van professionele beroepskrachten door stagiairs, vrijwilligers en ZZP’ers wordt voorkomen? - Wanneer verwacht het college dat de bestuursopdracht is gerealiseerd? Graag een periodieke terugkoppeling vanuit het college over het verloop van het personeel in relatie tot onze bestuursopdracht en bezuinigingsopgave.

Louis van der Kallen, BSD; Peter van den Ouden, GroenLinks; Joey van Aken, PvdA; Theo de Jong, SP.