zakencollege bezuinigt
zakencollege bezuinigt Foto: Dennis van Loenhout

Vragen aan college over steun ondernemers

Algemeen

(Onder verantwoording van de inzender)

HALSTEREN/ BERGEN OP ZOOM - 'Inmiddels zitten we al bijna een jaar in de situatie dat ons leven dusdanig wordt beïnvloedt door diverse corona maatregelen. Om te voorkomen dat de ondernemer snel onderuitgaat, heeft de overheid allerlei steunmaatregelen in het leven geroepen.' Fractieleider Rian Govers-Gabriëls van VVD Bergen op Zoom wil de realiteit onder de aandacht brengen en vraagt het college van burgemeester en wethouders hoe het er daadwerkelijk voorstaat met ondernemers in de gemeente.

'Van de loonkostensubsidie (NOW) tot de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL). Veel ondernemers hebben zo kunnen overleven, niet zelden in combinatie met andere maatregelen: uitzendkrachten en flexibel personeel werden bedankt voor hun diensten, banken gaven uitstel van betaling. Ook de Belastingdienst gaf uitstel van betaling.

De NOW vergoeding die men krijgt voor het doorbetalen van personeel wordt even later door het UWV weer teruggevorderd. Als men in de tweede lockdown de tegemoetkoming van de eerste lockdown moet terugbetalen, welk probleem lossen we dan op?

Op een website is vermeld hoeveel NOW-steun ondernemers hebben gekregen voor de eerste lockdown, met naam en bedrag. Er staat niet bij dat men vervolgens even later weer 2/3 deel moet terugbetalen.

In de beeldvorming is dit onbekend. Inwoners denken dat de overheid loyaal helpt en ondernemers hebben het gevoel dat zij het alleen moeten doen.

Veel ondernemers ervaren een uitzichtloze toekomst. De belastingachterstanden en terug te betalen subsidies en leningen (bij familieleden) hopen zich op. Als je al zou willen stoppen met je bedrijf, wie koopt dit nu dan?

Alle coronamaatregelen samen staan niet meer in verhouding tot de gevolgen van de maatregelen voor onze lokale ondernemers. Met deze brief wil de VVD de realiteit van de ondernemers onder de aandacht brengen.

Hoeveel ondernemers verwachten mogelijk failliet te gaan door de gevolgen van het coronabeleid?

Hoeveel procent verwacht sterk negatieve gevolgen zoals gedwongen ontslagen? In de horeca- en cultuur sector is men relatief negatief gestemd over de toekomst.

Wat doet de gemeente Bergen op Zoom voor onze ondernemers? Krijgen zij bijvoorbeeld korting op de te betalen huur van gemeentelijk vastgoed? Welke afspraken zijn er gemaakt? Welke toezeggingen zijn gedaan? Wat weten wij van onze ondernemers?

Wij horen bovenstaande verhalen ook bij onze ondernemers. Daarom is inzicht in aantallen wenselijk.

Ondernemers zijn van maatschappelijk belang voor het economisch klimaat en de bedrijvigheid.

Zo hebben wij horeca ondernemers die hun pand huren van de gemeente Bergen op Zoom. Zij vragen om uitstel of korting op de vaste huurlasten. Het antwoord dat zij dan krijgen is dat er wel een kwartaal uitstel mogelijk is maar dat aan het einde van het kwartaal in de vierde maand wel alles gewoon moet zijn betaald. Daar zou wat meer aandacht mogelijk kunnen zijn.

De kantonrechter in Den Haag oordeelt dat de gevolgen van de coronacrisis gelijkelijk over huurder en verhuurder moeten worden verdeeld gedurende de periode waarin de huurder de exploitatie van zijn horecabedrijf geheel heeft moeten staken. Een huurkorting van 50% dus.

Is deze uitspraak bij u bekend?

Hebt u die ondernemers al dergelijke voorstellen gedaan of bent u voornemens dat op zeer korte termijn te doen?

Kortom, hoe verloopt hier de steun aan onze ondernemers?

Met belangstelling kijken we uit naar de beantwoording van onze vragen.'

Namens de VVD-fractie, Rian Govers-Gabriëls.                

fractievoorzitter