Wethouders gemeente Bergen op zoom
Wethouders gemeente Bergen op zoom

Besluiten van burgemeester en wethouders

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Bergen op Zoom heeft de volgende besluiten genomen:

Subsidie Verenigde Wijkcentra 2021

Het college heeft besloten een subsidie voor 2021 te verlenen aan Stichting Verenigde Wijkcentra (SVW) voor het faciliteren en uitvoeren van activiteiten in de wijkcentra de Wittenhorst, de Korenaere, het Fort, de Kastanje en het Hoofdkwartier/Antonius Abt. Het gaat om activiteiten die bijdragen aan het meedoen, ontmoeten, ontwikkelen en zelfredzaamheid van inwoners.
SVW doet mee aan het netwerk Ontmoeten in de wijk waarbij een tiental organisaties hebben afgesproken hierin samen te werken. De gemeente gaat met onder andere SVW kijken hoe de doorontwikkeling van de wijkcentra als voorzieningen in het sociaal domein verder kan worden opgepakt.
Doorontwikkeling van wijkcentra is noodzakelijk omdat dan daar meer mensen met een hulp- of zorgvraag kunnen worden opgevangen. Hiermee wordt een beroep op dure maatwerkvoorzieningen voorkomen of uitgesteld. Deze doorontwikkeling is noodzakelijk om onder meer de stijgende Wmo-kosten beter te beheersen. Overigens wordt aan SVW wel aangegeven dat door de verdere uitvoering van het Focusakkoord (bezuinigingen) de subsidie in de toekomst kan wijzigen.

Verlenging huur Korenaere voor 1 jaar

Het college verlengt de huurovereenkomst voor Ontmoetingscentrum De Korenaere in Bergen op Zoom met Stadlander. Dat gebeurt vooralsnog voor de periode van 1 jaar.

Subsidie vluchtelingenwerk
Het college heeft besloten aan Vluchtelingenwerk Nederland een subsidie te verstrekken van € 149.310,- voor het verzorgen van de maatschappelijke begeleiding van statushouders in de gemeente Bergen op Zoom, inclusief het aanbieden van het participatieverklaringstraject.
Een statushouder is een vluchteling die rechtmatig in Nederland verblijft. Vluchtelingenwerk draagt zorg voor de begeleiding vanaf het moment dat de statushouder een woning krijgt aangeboden in de gemeente.
Vrijwilligers maken de statushouder wegwijs in de gemeente en zetten zich in om de integratie en participatie van deze nieuwe inwoner zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Ook leert de statushouder de normen en waarden die wij in Nederland kennen.

Toezicht en handhaving        

Het college heeft besloten het uitvoeringsplan toezicht en handhaving 2021 vast te stellen en ter kennisname aan te bieden aan de provincie Noord-Brabant en aan de gemeenteraad. In het handhavingsuitvoeringsplan wordt beschreven hoe het college en de burgemeester in 2021 uitvoering zullen geven aan de diverse handhavingstaken. Hierbij is rekening gehouden met de corona pandemie.

Subsidie Radar antidiscriminatie

Het college heeft besloten aan Radar een subsidie te verstrekken van € 25.981,- voor het uitvoeren van de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen. Inwoners van Bergen op Zoom kunnen via de website van radar.nl de nodige informatie vinden over discriminatie en op welke wijze discriminatie gemeld kan worden.

Opleggen last onder dwangsom

Het college heeft aan de twee eigenaren en de gebruiker van een tweetal percelen aan de Steenbergseweg in Lepelstraat (ieder afzonderlijk) een last onder dwangsom opgelegd. Op grond van de lasten dienen de eigenaren en de gebruiker een einde te maken aan de bewoning van de voormalige bedrijfswoning en de aanwezige caravans te verwijderen. De dwangsom bedraagt voor de drie overtredingen € 10.000.

Subsidie Humanitas 2021        

Het college heeft besloten aan Humanitas een subsidie te verstrekken van € 29.045,- voor het uitvoeren van Taalmaatjes Bergen op Zoom in 2021. Taalmaatjes richten zich op anderstaligen die Nederlands als tweede taal willen leren. Taalmaatjes komen bij de mensen thuis en gaan intensief aan de slag met het aanleren van de Nederlandse taal. Het is een gegeven dat anderstaligen de Nederlandse taal eerder leren spreken en begrijpen door er continue mee bezig te zijn.

Vaststellen hogere waarden Wet Geluidhinder bestemmingsplan Klein Molenbeek 4 en 9        

Het college van burgemeester en wethouders heeft de beschikkingen hogere waarde Wet geluidhinder behorende bij het bestemmingsplan ‘Klein Molenbeek 4 en 9’ vastgesteld. Uit een akoestisch onderzoek is gebleken dat ter plaatse van de woningen de voorkeursgrenswaarde ten gevolge van het verkeer op de betreffende zoneringsplichtige wegen wordt overschreden. Hiervoor geldt de waarde van 48 dB volgens de Wet geluidhinder. Op grond van deze wet kan er binnen de bandbreedte van 48 dB tot en met 53 dB hogere waarden voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting worden vastgesteld.

Aanschrijving last onder dwangsom voor onrechtmatig kamerverhuur        

Het college heeft besloten om handhavend op te treden tegen het gebruik van een woning voor kamerverhuur in strijd met het bestemmingsplan. Tijdens de controle is door de toezichthouder geconstateerd dat een pand aan de Mechelinenblok werd gebruikt in strijd met het bestemmingsplan, voor kamergewijze verhuur. Op grond van het bestemmingsplan mag het pand uitsluitend worden gebruikt voor het bewoning door een huishouden.