’t Weike gaat behoedzaam door | halsterse-zuidwestkrant – Het nieuws uit Halsteren en de Zuidwesthoek
Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Jenny van Eekelen is blij dat de ouderensoos in 't Weike kan doorgaan.
Jenny van Eekelen is blij dat de ouderensoos in 't Weike kan doorgaan. (Foto: )

’t Weike gaat behoedzaam door

LEPELSTRAAT – Het is er rustig en iedereen is voorzichtig, maar in buurthuis ’t Weike in Lepelstraat gaat de ouderensoos nog door, lockdown of niet. Rendabel is het misschien niet, maar belangrijk des te meer.


Aan een tafel zitten vier ouderen, op veilig afstand van elkaar een potje te kaarten. Aan de andere kant van de ruimte doen twee anderen hetzelfde. Zes kaartende ouderen, groter is de opkomst niet op een maandagmiddag in januari, maar er ís opkomst. Lockdown of geen lockdown, coronavirus of geen coronavirus, er is een behoefte. SKW-medewerkster Jenny van Eekelen zegt: “We zien dat ouderen veel behoefte hebben om even van huis te zijn, en gelukkig kunnen we hen die mogelijkheid bieden.”

Gelukkig, want toen het kabinet in december een nieuwe lockdown aankondigde, dacht Jenny van Eekelen dat ook ’t Weike dicht zou moeten. “Later hoorden we dat we toch open mochten blijven. Heel goed nieuws, want waar we in juni dachten dat er misschien wel niemand zou verschijnen, weten we inmiddels dat ouderen nog steeds willen komen. Graag zelfs!”

Dat ’t Weike nog steeds beperkt geopend is, betekent niet dat alles kan doorgaan. Het tegendeel is het geval, vertelt Jenny: “Normaal gesproken hebben we een bingo, een muziekkwis, een nostalgiekwis, dansavonden, muziekavonden, vergaderingen van verenigingen, repetities van een koor en activiteiten van de Vrouwenbond en de Zonnebloem. Eén keer per week konden ouderen bij ons komen eten, met gerechten die bereid werden door Fort Smakelijk. Die activiteiten gaan nu allemaal niet door, ook omdat ze vaak drijven op vrijwilligers die in deze tijd óók voorzichtig zijn. Daarvoor heeft iedereen natuurlijk begrip Gelukkig zijn de vrijwilligers van onze ouderensoos nog heel actief, en kan die ouderensoos wél doorgaan.”

Op maandag wordt er gekaart, op woensdag kunnen ouderen sjoelen, op donderdag kunnen ze handwerken en bijna elke middag wordt er gebiljart. “Bezoekers moeten zich van tevoren aanmelden, zodat we kunnen waarborgen dat er maximaal tien mensen aanwezig zijn”, zegt Jenny. “Gelukkig hebben we in ’t Weike alle ruimte om voldoende afstand te houden en zien we dat ouderen ook heel goed beseffen dat het belangrijk is om een mondkapje te gebruiken. We zien dat het mensen goed doet om even van huis te zijn en elkaar te spreken. Hoe jammer het ook is dat er zoveel niet kan doorgaan, dat is goed om te zien. Ik weet zeker dat het niet zolang meer duurt voor we weer meer dingen kunnen doen en het weer wordt zoals normaal. En tot die tijd is er gelukkig nog een ouderensoos in aangepaste vorm.”

Meer berichten