Schaken is een leuke denksport.
Schaken is een leuke denksport. Foto: Bep Tielemans

Schaken is leuke denksport

Algemeen

HALSTEREN - ZUIDWESTHOEK - REGIO - Schaken is een spel met enorm veel mogelijkheden, dat maakt het schaakspel zo aantrekkelijk. Het is vooral ook een spel om de hersenen te trainen voor jong en oud. De Bergse Schaakacademie kan helpen om schaken te leren of te verbeteren. En natuurlijk weer de gebruikelijke schaakproblemen, zowel de oplossingen van de vorige keer als ook twee nieuwe problemen.

Het schaakspel

Schaken is samen met dammen een denksport die al op jonge leeftijd geleerd kan worden. En het kan ook tot op hoge leeftijd gespeeld worden. Schaken is ook een sport of spel met relatief eenvoudige regels. Die regels kunnen in ca 1 uur worden geleerd. Maar de mogelijkheden zijn heel groot. Iedere zet zijn er ongeveer 400 mogelijkheden. Dus bij de tweede zet zijn er al 16.000 mogelijkheden. Niet dat iedere mogelijkheid goed is, maar dat leer je pas als je het spel wat beter leert kennen. Door al die mogelijkheden zal het vrijwel nooit voorkomen dat een schaakpartij al eens eerder is gespeeld.

Maar zeker in de opening zijn er gebaande paden en lijken veel partijen op elkaar. Een kleine opsomming van schaakopeningen: de Spaanse opening, de Siciliaanse opening, de Franse opening, de Hollandse Opening, de Italiaanse opening, enzovoort. Heel veel openingen zijn genoemd naar de eerste plaats waar de opening gespeeld werd. Echt heel goede spelers kennen veel van deze openingen uit hun hoofd en proberen steeds nog betere zetten te vinden. Andere spelers kennen vooral de principes om een goede opening te spelen. Het is hard werken om al die openingen te kennen.

Maar in het begin zijn deze openingen helemaal niet zo belangrijk en is het vooral zaak om de algemene principes van de eerste zetten te kennen. Als je net leert schaken ben je nog weleens slachtoffer van het zogenaamde herdersmat. Onlangs werd er op internet door jeugdspelers een toernooi gespeeld waarop circa 30% van de partijen werd beslist door herdersmat. Als de spelers iets sterker worden dan merken de spelers dat het spelen op herdersmat helemaal niet zo goed is.

Een denkspel

Zoals voetbal, atletiek, hockey, enzovoort fysieke sporten zijn, die je alleen leert door veel te oefenen is dat met schaken ook zo. Je leert hoe je een partij opzet zodat je de meeste kans maakt om te winnen. Maar natuurlijk geldt dat ook voor de tegenpartij. Je moet proberen om zelf goede zetten te doen, maar ook om goede zetten van de tegenstander te neutraliseren. Door steeds te bedenken wat de tegenpartij kan doen en wat je eigen mogelijkheden zijn, zullen de hersenen op topniveau moeten werken. Sterker, de verschillende hersengedeeltes zullen moeten samenwerken. Daarom is het goed voor de jeugd om schaken te leren, maar is het ook goed voor ouderen om de hersenen “jeugdig” te houden. Trainers van de Bergse schaakacademie zijn volop bezig om ook digitale lesmethoden te ontwikkelen. Er zijn inmiddels ca 50 schaaklessen digitaal gemaakt en die kunnen zowel door jeugd als door ouderen gebruikt worden om te leren schaken. Er kan hierover informatie ingewonnen worden via info@bozschaak.nl. Er kan ook advies worden ingewonnen over de schaakmethoden die beschikbaar zijn. Schaken leren kan vanaf nul, maar ook als er al een bepaalde schaakkennis aanwezig is. Vraag informatie!

Schaakproblemen

In een eerder nummer over schaken in dit blad waren de volgende problemen gegeven: Hoe kan wit schaakmat geven in het probleem 1? Ook in het probleem 2 kan wit schaakmat geven. En natuurlijk twee nieuwe problemen: In het volgend diagram 3 dreigt zwart mat via Dxh2#. Hoe kan wit aan zet dat voorkomen? Wat is de witte dreiging in het diagram 4? En hoe voorkomt zwart dat als hij aan zet is?

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding