Visueel gehandicapte Marina Martens (rechts) verzamelde met hulp van onder anderen Plonie van Ooijen (links) handwerkdames om zich heen.
Visueel gehandicapte Marina Martens (rechts) verzamelde met hulp van onder anderen Plonie van Ooijen (links) handwerkdames om zich heen. Foto: Dennis van Loenhout

Halsterse dekentjes naar Lesbos voor vluchtelingen

Algemeen

HALSTEREN – Veel schrijnender dan de situatie in het vluchtelingenkamp van Moria, op het Griekse eiland Lesbos, wordt het leven in West-Europa niet. Dankzij in Halsteren gebreide dekentjes en sokjes wordt het leven van de vluchtelingen op Lesbos een beetje beter. Misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen.

Handwerken verbindt. Bij de Halsterse Sint Martinuskerk weet men dat al jaren. Een groep dames zamelt met hun handwerkvaardigheden al jaren geld in voor het onderhoud van de kerk. “Vijf jaar terug ben ik onze handwerkgroep gestart”, vertelt Marina Martens. “Samen maakten we allerlei mooie dingen die we verkochten om het onderhoud van de kerk te financieren. Elk jaar konden we zo’n 1000 euro bijeen brengen, met het werk van twaalf enthousiaste dames. Niet alleen de substantiële bijdrage die we aan de kerk konden geven is belangrijk, maar ook het onderlinge contact en de verbinding.”

Stichting

Nu de meeste evenementen waarop ze hun handwerk verkochten – de Halsterse braderie bijvoorbeeld, en de Open Kerk – zijn afgelast, besloten de dames hun focus te verleggen. Ze hoorden van het werk van de Stichting Because We Carry, die zich inzet voor de vluchtelingen op Lesbos, en besloten hun talenten in te zetten om te helpen het leven van de vluchtelingen een stukje mooier te maken.


Inspirerend

Ondanks het feit dat Marina in het afgelopen jaar blind werd en ze zich het handwerken volledig opnieuw moest aanleren is haar inzet onverminderd. Met hulp van Plonie van Ooijen, Gea Ros en Janneke Kleinjan verzamelde ze steeds meer enthousiaste handwerksters om zich heen, die sinds mei al zo’n 300 dekentjes maakten voor de vluchtelingen. “Daar zijn we heel trots op”, zeggen Marina en Plonie, “maar we hopen op nóg meer hulp! In het vluchtelingenkamp worden elke maand zo’n 100 baby’s geboren. Hulp is zo hard nodig, en iets betekenen voor een goed doel is enorm inspirerend!”

Helpen

Hulp kan bestaan uit wol, of andere materialen die dames kunnen helpen bij het maken van kleding en sokjes. Maar ook financiële bijdrages en enthousiaste handwerkers zijn van harte welkom. Wie wil helpen kan contact opnemen met Plonie van Ooijen via telefoon 06-12911495.