BWI-directeur Mark Inja in
BWI-directeur Mark Inja in "zijn" nieuwe huiskamer.

Gemeentehuis nu ook Welzijnshuis

Algemeen

HOOGERHEIDE – Het gemeentehuis heeft nieuwe bewoners: alle welzijnsorganisaties namen er afgelopen week hun intrek, ze vinden hun “huiskamer” in de bibliotheek. Een lagere drempel, betere vindbaarheid en efficiënter werk liggen zo binnen handbereik, maar het betekent ook een flinke kostenbesparing voor de gemeente.

Nu de Brede Welzijnsinstelling, MEE West-Brabant en WijZijn Woensdrecht hun intrek hebben genomen in het gemeentehuis komt het pand in de Kromstraat, waar ze voorheen gevestigd waren, vrij. Dat pand krijgt een nieuwe bestemming, waarover op dit moment nog gesprekken worden gevoerd. Of het pand kostendekkend wordt verhuurd, of plaatsmaakt voor woningbouw is nog niet bekend, stelt wethouder Jeffrey van Agtmaal. “Maar we kunnen op deze manier wel voldoen aan de bezuinigingsopdracht die voorlag.”
Om de nieuwe bewoners, maar ook de WMO-consulenten, de jeugdprofessionals, het To-taalhuis en het spreekuur van woningcorporatie Stadlander te kunnen huisvesten onderging de bibliotheek een ingrijpende verbouwing, waarin de vloeroppervlakte werd gehalveerd. “Er wordt minder gelezen, dus de bibliotheek werd minder bezocht”, zegt Van Agtmaal “De bibliotheek stond open voor een andere indeling, en krijgt op deze manier meer dan ooit een huiskamerfunctie. Ook de hal van het gemeentehuis wordt aangepakt, de balies werden soms afhankelijk gevonden en maken plaats voor een receptie waar iedereen zich welkom voelt en waar geen afstand is.”

BWI-directeur Mark Inja (foto) ziet de voordelen van de verhuizing: “Nu iedereen dichtbij is kunnen partijen nog makkelijker zaken afstemmen en nog beter samenwerken. Bovendien zijn alle instanties nu via één ingang toegankelijk voor mensen die hulp zoeken. Onze medewerkers en vrijwilligers blijven zichtbaar in de bibliotheek, en onze cliënten worden aan de receptie ontvangen door een BWI-medewerker”, zegt hij.

Manager Caroline van Oevelen van MEE West-Brabant onderschrijft de woorden van Inja: “We kunnen nu nog sneller schakelen”, zegt zij, “ook omdat we in de aanloop naar deze verhuizing konden bepalen met wie we een ruimte zouden delen kunnen we nog efficiënter werken. Ik denk dat voor ons allemaal geldt dat we mensen beter kunnen helpen als we elkaar sneller kunnen vinden.”

Anabelle Kools van de bibliotheek ziet ook alleen maar voordelen: “Wij zijn blij! Natuurlijk werkten we al langer samen met diverse instanties, bijvoorbeeld het To-taalhuis. We weten dus dat we leuke, deskundige huisgenoten hebben gekregen, maar we zien nog een voordeel: vanaf nu is de bibliotheek elke dag open, en dat is gunstig voor iedereen die van lezen houdt. Dat doe je vanaf nu dus in een vernieuwde, gezellige huiskamer!”