Afbeelding
Foto: Bep Tielemans

Gemeente verkoopt ook Halsters vastgoed

Algemeen

HALSTEREN – De gemeente Bergen op Zoom zet 9 panden en een perceel te koop, om zo opbrengst te genereren en te besparen op de onderhoudsrekening van het gemeentelijke vastgoed. Niet alleen monumentale panden als de synagoge, het “kleine Spuihuisje” en de molen aan de Oude Huijbergsebaan worden verkocht, ook het sterfhuisje aan de Halsterse Dorpsstraat en de monumentale Hof van Ram, onderkomen van Heemkundekring Halchterth, staat in de etalage.

Het zoveel mogelijk afstoten van gemeentelijk vastgoed was één van de vele afspraken die werd gemaakt in het gemeentelijke Focusakkoord, dat als leidraad dient voor de enorme bezuinigingsoperatie waartoe de gemeente genoodzaakt is. Afgelopen week presenteerde het college een lijst van negen verhandelbare panden en één perceel. Op die lijst bevinden zich ook Halsterse objecten: het “sterfhuisje” aan de Dorpsstraat 6, een perceel van 1600 vierkante meter en de Hof van Ram aan De Beeklaan worden door de gemeente te koop gezet.

Opgeknapt

Heemkundekring Halchterth, die al ruim 15 jaar gevestigd is in de Hof van Ram, is niet blij. Voorzitter Anton van Oost zegt: “Dit is puur een kwestie van cashen ten koste van een vereniging. Onze heemkundekring heeft een collectie van 15.000 historisch belangrijke stukken, waar moeten wij daarmee heen? We weten ook wel dat de gemeente een financiële doodsstrijd voert, we snappen dat er bezuinigd moet worden, maar wij zijn Gekke Gerritje niet. In 2004 verkocht de gemeente de schuur aan de Jannelandseweg waarin wij toen gevestigd waren voor een mooi bedrag, die schuur was helemaal opgeknapt door onze vrijwilligers. Wij kregen toen een onderkomen in de Hof van Ram. Ook die hebben onze vrijwilligers opgeknapt, waardoor het pand flink wat meer waard is geworden. Onderhoudskosten heeft de gemeente niet gehad, want het onderhoud doen wij zelf, wij dragen alle kosten. Misschien dat de huidige wethouders niet van die historie op de hoogte zijn, maar met deze gang van zaken zijn wij uiteraard niet akkoord. Als de gemeente wil verkopen, dan mogen ze eerst bij ons komen afrekenen. Wij willen de Hof van Ram best kopen, maar dan wel voor een symbolisch bedrag.”

Mogelijkheden

Heemkundekring Halchterth is niet de enige die ontstemd is, ook het voornemen om de synagoge in Bergen op Zoom te verkopen kan rekenen op het nodige onbegrip. Wethouder Barry Jacobs benadrukt dat er tot 1 juli niets verandert voor de gebruikers van de verhandelbare objecten. Ook stelt hij dat met potentiële kopers gesproken zal worden over het behouden van de huidige functie van gebouwen. “Want een koper die het huidige gebruik van een pand toestaat is ons ideaal, maar we kunnen ook met gebruikers kijken naar andere mogelijkheden”, zegt Jacobs. Zijn collega Patrick van der Velden begrijpt de vragen en zorgen die leven bij de gebruikers van de verhandelbare panden. “Zoete broodjes worden niet meer gebakken, en als we nu niets doen dan worden we verplicht door de provincie.”
De gemeente beraamt dat de verkoop van de panden niet alleen een verlaging van de schuldenlast oplevert, maar ook een jaarlijkse besparing van een kleine 33.000 euro betekent. Zodra de panden zijn getaxeerd verschijnen ze op de website van de Stadsmakelaar. De gemeente bezit in totaal 144 panden, en het college bekijkt in overleg met de gemeenteraad welk vastgoed nog meer verkocht kan worden.

Sterfhuisje Dorpsstraat
Afbeelding
Een van de vele activiteiten in Hof van Ram.