Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Dankzij het Zuidwesthoek College leert Fenne de wereld kennen.
Dankzij het Zuidwesthoek College leert Fenne de wereld kennen. (Foto: Dennis van Loenhout)

Zuidwesthoek College laat de wereld zien

OSSENDRECHT – De wereld zien, dat doe je meestal op vakantie. Tenzij je op het Zuidwesthoek College zit. Daar brengen ze de echte wereld naar de klas, zodat je als kind kunt leren uit het leven dat je als volwassene later tegenkomt. Dat is niet alleen leerzaam, maar ook heel erg leuk.


De woorden om uit te leggen hoe leuk ze het op het Zuidwesthoek College vindt kan Fenne Goosen (12) niet helemaal vinden. “Het is hier gewoon heel erg leuk! In de LOB-lessen leren we echt bakken en in de zorg werken. Dat vind ik belangrijk, want ik wil peuterjuf worden, dus door die lessen weet ik hoe ik voor ze moet zorgen en hoe ik dingen voor ze kan bakken. In het project Just Do It moesten we zelf iets ontwerpen en dat presenteren, ik heb een map gemaakt waar ook pennen en stiften in kunnen. Moeilijk, maar ook heel leuk. En dan zijn er elke vrijdag ook nog de collegetijd-lessen, waar je dingen kunt doen waarvoor je je moet inschrijven. Ik heb me ingeschreven voor paardrijden! Soms lijkt het hier net een actieve vakantie, zo leuk!”

Motivatie

Directeur Guus Haelermans kan een glimlach niet onderdrukken als Fenne vertelt. “Met het nieuwe onderwijstraject dat Fenne omschrijft – en dat wij Real Life Learning noemen - zijn we dit jaar gestart in de brugklas. Het is het resultaat van een lang innovatietraject dat we met elkaar hebben doorlopen. We vinden het belangrijk om als school naar buiten te treden en om de buitenwereld naar onze school te halen, bijvoorbeeld door bij bedrijven op bezoek te gaan of door vertegenwoordigers van bedrijven op onze school uit te nodigen. Onze docenten ontwikkelen allerlei relevante projecten die onze leerlingen in staat stellen om op hun eigen manier te leren, met de juiste ondersteuning en een grotere motivatie. Dat was het idee, maar we zien aan leerlingen als Fenne dat het werkt!”

Voordelen

Ondertussen is het Zuidwesthoek College druk bezig om haar leerlingen in staat te stellen de in maart opgelopen achterstanden in te halen. “Tussen de herfst- en kerstvakantie gaan we daarmee aan de slag, maar gelukkig kunnen we vaststellen dat de effecten van de schoolsluiting meevallen”, zegt Haelermans. “Wel hebben we voor het nieuwe schooljaar een protocol ontwikkeld dat ons, onze leerlingen en hun ouders vertelt wat ze moeten doen bij klachten. Daardoor voelen onze leerlingen zich zeker en veilig op school. Bovendien hebben we door de coronacrisis veel geleerd over de voordelen van digitaal onderwijs, en die lessen vergeten we niet. Het wordt een interessante tijd, waarin we zeker gaan proberen om ons onderwijs nog mooier te maken. Dat is altijd het doel.”

“Het is hier gewoon heel erg leuk!"

Meer berichten