Wethouder Lars van der Beek en Lenny Winkel van BWI.
Wethouder Lars van der Beek en Lenny Winkel van BWI. Foto: Bep Tielemans

'Eenzaamheid laagdrempelig proberen te doorbreken'

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Wethouder Lars van der Beek heeft dinsdag zijn handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS. Doel van het actieprogramma is de trend van eenzaamheid doorbreken.

Het thema eenzaamheid staat in Woensdrecht al langer op het netvlies. Uit onderzoeken in het kader van het actieplan volksgezondheid werd in al eerder geconstateerd dat het aantal volwassenen dat zich eenzaam voelt toeneemt. In Woensdrecht, in West-Brabant en landelijk. “We moeten deze trend als samenleving keren. Het gaat mij echt aan het hart dat mensen zich anno nu eenzaam voelen. En dan hebben we het echt niet alleen over oudere mensen. Het is een breed probleem, waar de coronacrisis geen goed aan doet. Er gebeurt al veel in Woensdrecht om eenzaamheid tegen te gaan samen met partners zoals Brede Welzijnsinstelling (BWI) en initiatieven vanuit maatschappelijke organisaties en ondernemers. We willen onze aanpak tegen eenzaamheid verder versterken en nodigen diverse partijen en inwoners graag uit om hierin mee te denken.”

Lenny Winkel van de BWI licht toe dat 'eenzaamheid niet gebonden is aan arm of rijk en zich ook voordoet bij mensen die dagelijks meerdere malen bezoek krijgen. Met verbinden van partijen vanuit het veld, inzetten van jonge mensen, burgerinitiatieven, voorzieningen in alle kernen, zoals maaltijdservice, proberen we laagdrempelig mensen te bereiken. We doen een oproep aan eenieder om de cijfers van eenzaamheid naar beneden te krijgen."

Uit cijfers blijkt dat 43% van de inwoners van 19 jaar en ouder zich eenzaam voelt in Woensdrecht. Onder 65-plussers, zo bleek in maart 2020, loopt dit zelfs op tot een percentage van 49%. Landelijk liggen de cijfers op 44% (19 jaar en ouder) en 55% (75-plussers). Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

Kijk wat jij kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nl. Heeft u ideeën, wilt u meedenken, of kampt u of iemand die u kent met eenzaamheid? U kunt terecht bij Brede Welzijns- instelling (BWI).