Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Gerrit Brusselaars met De Halsterse Krant waar hij zeventien jaar geleden als Harry Slinger op stond.
Gerrit Brusselaars met De Halsterse Krant waar hij zeventien jaar geleden als Harry Slinger op stond. (Foto: Dennis van Loenhout)

"Harry Slinger heeft geen buikje!"

HALSTEREN – Hij stond op de voorpagina van een van de eerste edities van De Halsterse Krant, van 20 augustus 2003. Hoe is het 17 jaar later met Gerrit Brusselaars, die in 2003 beroemd was om zijn imitaties van zanger Harry Slinger en die we in de krant “onverslijtbaar leuk” noemden? Het korte antwoord is: “Heel goed.”

Met zijn band Drukwerk werd de Amsterdamse zanger Harry Slinger in de jaren ’80 beroemd met klassiekers als “Schijn een lichie op mij”. In Halsteren bleek hij over een dubbelganger te beschikken, in de persoon Gerrit Brusselaars. Dat gegeven leidde tot een play-backcarrière in cafés, bij evenementen en op feesten, die ervoor zorgt dat Gerrit Brusselaars zelfs nu – op 75-jarige leeftijd – nog herkend wordt. “Play-backen is helaas voorbij. Vroeger was dat heel populair, maar tegenwoordig moet je echt kunnen zingen. Zingen kan ik wel, maar niet als Harry Slinger”, lacht Brusselaars.

Gelukkig kan Brusselaars putten uit een massa mooie herinneringen aan zijn tijd als playback-artiest. “Als iemand een feest geeft wil hij graag dat het leuk en gezellig wordt”, zegt Gerrit Brusselaars, “ik vond het altijd een hele eer als ze mij vroegen, want dat betekent dat ze erop vertrouwen dat jij het leuk maakt. Mijn programma bestond uit lekkere, ritmische liedjes. Ik bracht ze zo dat iedereen dacht dat ik zelf zong, en ik maakte allerlei rare bokkensprongen. Zo zorgde ik ervoor dat niemand kon blijven zitten en dan werd het vanzelf gezellig.”

Niet alleen op feesten gooide Gerrit Brusselaars hoge ogen, ook op wedstrijden won hij regelmatig prijzen. Alleen al in eigen regio won hij zo’n 40 playbackwedstrijden. Het leidde ertoe dat hij ook de echte Harry Slinger regelmatig ontmoette.
“Die vond wat ik deed prachtig”, zegt Brusselaars, “hij vond het goede reclame voor zijn eigen shows. Eén keer kwam ik Corry Konings tegen, en die riep 'Hee Harry!' naar me. Dat vond ik misschien wel het mooiste compliment, dat zij dacht dat ik de echte Harry Slinger was.”

Tien jaar geleden ging Gerrit Brusselaars met pensioen. Zijn dagen vult hij met fietsen, biljarten, werken in zijn moestuin en spelen met zijn kleinkinderen.
“Ik zit ook nog in een koor, want ik kan dus wel zingen, maar dat ligt momenteel even stil”, zegt hij. “Playbacken is iets van het verleden, al mis ik het wel. Maar ik lijk nu ik ouder ben veel minder op Harry Slinger. Hij heeft geen buikje, ik wel!”

Meer berichten