Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Team en kazerne van de Brandweer Putte.
Team en kazerne van de Brandweer Putte. (Foto: Veiligheidsregio West- en Midden Brabant.)

Putse brandweer zoekt collega's

PUTTE – Het Putse brandweerkorps is momenteel 9 man groot, maar zou eigenlijk 18 leden moeten tellen. Bevelvoerders Bruno Schittecat en Paul Gillisen zoeken collega’s. Ze vertellen waarom een brandweerman soms een held, maar altijd een probleemoplosser is en hoe je bij de brandweer het nuttige met het aangename verenigt terwijl je je dorp een grote dienst bewijst.

Om uit te mogen rukken moet er minimaal vier man in een brandweerwagen zitten. Toen de Putse brandweer onlangs werd gealarmeerd als back-up bij een reanimatie, werd dat aantal niet gehaald en bleef de brandweerwagen in de kazerne. Toen voelden de aanwezige brandweerlui ineens het tekort dat hun al ruim 150 jaar oude korps teistert. Gelukkig was bevelvoerder Paul Gillissen in zijn vrije tijd aanwezig bij de reanimatie. Die liep goed af door het razendsnel handelen van een inwoonster van Putte, die zich daarna spontaan aanmeldde bij de brandweer. Ook al was er al een ambulance ter plaatse. Een reanimatie met een gouden randje dus, maar daarmee is het probleem van de Putse brandweer nog niet opgelost.

Bevelvoerder en teamleider Bruno Schittecat legt uit hoe het personeelstekort is ontstaan: “ Enkele mensen zijn gestopt vanwege hun leeftijd, maar dat viel jammer genoeg samen met een paar verhuizingen. Voor twee korpsleden viel hun functie bij de brandweer niet meer te combineren met hun werk. Het is dus een ongelukkig toeval, maar we zoeken dus dringend nieuwe mensen.”

Iedereen - mits gezond - kan bij de brandweer, dat is het goede nieuws. De opleiding vraagt gedurende twee jaar gemiddeld één avond per week, maar die tijd is flexibel in te delen. Wie de opleiding afrondt is volwaardig lid van het Putse brandweerkorps.

“Dat betekent”, zegt Paul Gillissen, “dat je soms een held bent, maar altijd een probleemoplosser. Je helpt je dorpsgenoten. Soms bij ingrijpende gebeurtenissen als een ongeluk of een brand, maar soms ook bij kleine dingen als een buitensluiting of een lekkage. Mensen in nood helpen is altijd mooi, hoe klein of groot die nood ook is. Iemand die je helpt vergeet dat nooit meer.”

Gemiddeld rukt de brandweer in Putte 40 tot 50 keer per jaar uit, dus de tijdsbelasting is redelijk, zelfs met de wekelijkse oefeningen meegerekend. “Bovendien krijgen de korpsleden een mooie vergoeding”, zegt Bruno Schittecat.

“De brandweer vraagt niet meer tijd dan een voetbalvereniging, maar ik durf te zeggen dat de voldoening groter is. Mensen staan niet vaak stil bij de brandweer, want als je 112 belt komt er altijd iemand. In nood is het alleen wel fijn als de brandweer uit het eigen dorp komt, en niet van verder weg.” Wil je bij de Putse brandweer, en wil je weten wat het werk precies inhoudt kijk dan op https://www.brandweer.nl/middenwestbrabant/parttime-hero-gezocht/parttime-hero en vul het interesseformulier in. Of check de Facebookpagina van brandweer Putte of mail naar bruno.schittecat@brandweermwb.nl

Meer berichten