Burgemeester Steven Adriaansen en tweede luitenant Thomas Kloosterman.
Burgemeester Steven Adriaansen en tweede luitenant Thomas Kloosterman. Foto: Dennis van Loenhout

Militairen toch naar Nijmegen

Algemeen

HOOGERHEIDE – Geen Nijmeegse Vierdaagse? Geen probleem voor de militairen van de Vliegbasis Woensdrecht die de monstertocht dit jaar zouden lopen. Nu lopen ze gewoon zelf naar Nijmegen, in vier dagen. Ondertussen zamelen ze geld in voor een goed doel en hebben ze goed gezelschap, onder andere van burgemeester Steven Adriaansen.

Zesduizend militairen staan jaarlijks aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse, waaronder een groep militairen van de Woensdrechtse vliegbasis, die de tocht samen met hun collega’s van het Korps Mariniers lopen. Al jaren gaat het Vierdaagsedetachement Vliegbasis Woensdrecht aan de haal met het prestigieuze Luchtmachtvaantje, dat aantoont dat de Woensdrechtse vliegbasis over bijzonder gedisciplineerde en fitte wandelaars beschikt. In 2020 blijkt dat meer dan ooit, want ook nu de Nijmeegse Vierdaagse door de coronacrisis niet doorgaat, gaat het Woensdrechtse detachement een vierdaagse lopen. Die start in Woensdrecht en eindigt in Nijmegen.

Tweede luitenant Thomas Kloosterman vertelt over het initiatief van “zijn” detachement: “De Vierdaagse is van oorsprong een militaire wandeltocht, in 1909 wandelen militairen van bases in Nederland naar Nijmegen. Toen we hoorden dat de Vierdaagse dit jaar niet doorging zochten we naar een alternatief, ook omdat we voor een goed doel zouden lopen, de Stichting Just In Time 4 Heroes, die zich inzet om kinderen met een korte levensverwachting een onvergetelijke tijd te bezorgen. We besloten van de Vliegbasis in vier dagen naar Nijmegen te lopen. Dat doen we met tussenstops op de militaire bases in Breda, Vught en Middenpeel, om zo in Nijmegen te eindigen. Op de militaire erevelden in Breda en Groesbeek eren we de militairen die 75 jaar geleden het hoogste offer brachten voor onze vrijheid. Mentaal wordt het een zware tocht, zonder de andere wandelaars, en het publiek dat je er normaal gesproken doorheen sleept. Maar ons detachement heeft nog nooit uitvallers gehad, die traditie willen we dit jaar voortzetten.”

Gezelschap

Dinsdag 21 juli startte de alternatieve Vierdaagse om 4.30 uur op de Woensdrechtse Vliegbasis. De militairen kregen tijdens de eerste etappe naar Breda gezelschap van 8 burgers, waaronder burgemeester Steven Adriaansen die al twaalf keer deelnam aan de Nijmeegse Vierdaagse. “Vorig jaar hadden we onderweg een meet & greet met 'onze' militairen, en de verbondenheid die we toen voelden wilden we ook dit jaar tot uitdrukking brengen”, vertelt Adriaansen, “daarom besloten we om dit jaar een etappe met onze militairen mee te lopen, om onze steun voor het goede doel en voor hen te laten zien.”

Thomas Kloosterman hoopt dat de inspanningen van hem en zijn collega’s tenminste 1000 euro opbrengen voor het goede doel.

Doneren kan via https://justintime4heroes.nl/vierdaagse/