Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

1980: De Nederlandse Tour (aflevering 2)

De Tour de France 1980 ging van start in het West-Duitse Frankfurt

Met een proloog van 7,6 kilometer. Winnaar en dus 1e geletruidrager was Bernard Hinault. Op 5 seconden eindigde Gerrie Knetemann als tweede en Bert Oosterbosch werd 3e. In de top drie dus 2 renners van de ploeg TI-Raleigh-Creda. Overigens was de Kneet na afloop flink kwaad. Zijn commentaar: "Als ze er bij mij ook 10 motoren voor hadden laten rijden was dat geel gewoon voor mij geweest". Hennie Kuiper eindigde op 23 seconden van de winnaar, Joop Zoetemelk verloor 27 kostbare seconden op Hinault. Dag daarna etappe 1 in 2 gedeeltes. Deel A, rit in lijn Frankfurt-Wiesbaden over 133 km. leverde een zege op voor Jan Raas na massasprint (1e etappezege Raleigh). Deel B was ploegentijdrit Wiesbaden-Frankfurt afstand 45,8 km.. Winst ging (geen verrassing) naar TI-Raleigh-Creda (zege 2). En de Kneet mocht dan toch de gele trui op komen halen. Tegenslag voor Postploeg was het uitvallen van Bert Ponk die (hoewel een erkend tijdrijder) het tempo niet kon volgen en moest lossen. Kwam buiten de tijdslimiet binnen dus einde Tour. Joop Zoetemelk kreeg 15 strafseconden wegens afknippen van randjes rugnummer. Sanctie werd later teruggedraaid. Het team van Hinault werd 2e in de ploegentijdrit en ploeg Kuiper derde plaats. Met 2 overwinningen en Knetemann in de leiderstrui was deze dag toch uitermate geslaagd voor Raleigh. Etappe 2 eindigde in Metz met een zege van Rudy Pevenage. Na een monsterontsnapping van kwartet renners. die maximaal 25 minuten wegreden. Ploeg Post deed totaal niets en dus haalde de equipe van Hinault noodgedwongen de kastanjes maar uit het vuur. De 3e etappe voerde naar het Belgische Luik waar Henk Lubberding met een solo de derde ritzege van Raleigh kon vieren. Etappe 4 was een individuele tijdrit (34,6 km.) deels over het Formule 1-circuit van Spa Francorchamps. Knappe overwinning van Hinault voor het Nederlandse trio Zoetemelk, Kuiper & Oosterbosch. Tot dan toe hadden de coureurs vrijwel altijd in de regen gereden. Geen pretje en slecht voor de spieren.

Gevolgen

Luik-Lille was de 5e rit van Tour 1980. Weer winst voor Hinault die samen met Kuiper was ontsnapt. Groot gedeelte ging over de spekgladde kasseien van Parijs-Roubaix. Hinault was getergd en smeet met zijn krachten. Later bleek deze etappe gevolgen te hebben. Op meer dan 2 minuten eindigde Zoetemelk die dag. Een gevoelig tijdverlies voor de kopman van Raleigh. De Zeeuwse brigade bij Post (Raas & Priem) scholden die avond Zoetemelk de huid vol. Hij was tot 5 keer toe gelost en telkens moesten ploeggenoten hem terug brengen. Joop was blijkbaar (nog) niet in topvorm en het Zeeuwse duo baalde ontzettend van de enorme onoplettendheid van Zoetemelk. Er waren toen nog 122 renners in koers. De volgende rit (etappe 6) was Lille-Compiègne en de Tourdirectie besloot al snel om de 18 geplande kilometers over de kasseien te schrappen. Onder grote druk van alle renners en ploegleiders die fel protesteerden moest het duo Goddet/Levitan bakzeil halen. Etappewinst voor Fransman Jean-Louis Gauthier. De gele trui was nog steeds in bezit van Pevenage. Dat had de Belg te danken aan de geslaagde ontsnapping in de tweede etappe. De 7e etappe bestond weer uit twee delen. Als eerste was er een 2e ploegentijdrit (65 kilometer) van Compiègne naar Bauvais. Het leverde TI-Raleigh-Creda de 4e winst op in deze Ronde. Kuiper's Peugeot-ploeg eindigde op 37 seconden, IJsboerke 3e op 43 seconden en de formatie Renault (Hinault c.s.) finishten (teleurstellend voor hen) op de 4e stek. Hinault had last van "au aan de knie" zoals de Kneet opmerkte. Een veeg teken.

Verbeterstand

Etappe 7 deel 2 betrof een rit in lijn van Bauvais naar Belgische Rouen, slechts 92 kilometer. Eindigend in een massasprint die door Jan Raas werd gewonnen voor ploeggenoot Leo van Vliet. Zege 5 voor de Postbodes was daarmee een feit. En veruit het meest besproken onderwerp was: De toestand van Hinault zijn knie. Inmiddels reed Johan v.d. Velde van Raleigh trots in de witte trui als leider van het jongerenklassement. Na de 1e volle Tourweek konden enkele zaken worden vastgesteld: Bernard Hinault had inmiddels een aardige voorsprong op zijn concurrenten maar zijn gezondheid was nogal broos. De formatie TI-Raleigh-Creda heerste op nog nooit vertoonde wijze gezien het aantal etappezeges. Joop Zoetemelk kende hele moeilijke momenten maar ging snel in de verbeterstand. Tour werd tot dan toe verreden onder uiterst natte dus barre weersomstandigheden. Geel bleef voor Pevenage. Nog 119 coureurs over, dus waren er al 11 uit koers na etappe 7. Week 2 van de Tour 1980 volgende keer. Dit was aflevering 170 van.....

De Bezemwagen

Meer berichten