Ruud de Weert
Ruud de Weert Foto: Dennis van Loenhout

Versoepelingen in horeca: Beetje meer, beetje beter

Algemeen

HOOGERHEIDE – Het is juli, dus de horeca heeft weer wat welverdiende lucht gekregen, na de verdere versoepelingen van de corona-maatregelen. Maar betekent dit dat de cafés en restaurants weer vrij kunnen ademen, of blijft het kortademigheid troef? Ondernemers Niels Kuijlen en Ruud de Weert geven hun mening.

Op 1 juli is het zowel bij Het Raedthuys, als even verderop bij Bij de Pastorij rustig op het terras. Logisch, want het regent al vrijwel de hele dag. Op een mooie dag zijn Niels Kuijlen en Ruud de Weert best te spreken over de drukte op hun terrassen. “Gelukkig heeft het de laatste tijd weinig geregend”, zegt Niels Kuijlen, “Ons plein is bij mooi weer erg gezellig, door ons terras, maar ook door de grote terrassen van de buren. Dat is een mooi gezicht, en dat stemt positief.”

Ook Ruud de Weert van Bij de Pastorij blijft positief: “De versoepeling van 1 juli is sowieso vooral voor de grotere zaken prettig. Wij kunnen slechts een paar mensen extra kwijt, dus merken we niet veel verschil. Positief is niet alleen dat we zien dat mensen die anderhalve meter afstand steeds vanzelfsprekender aanhouden, maar vooral dat we zien dat na een voorzichtige start de drempel voor veel mensen steeds lager lijkt te worden om de horeca te bezoeken. Een grote groep heeft het even aangekeken, maar we zien nu steeds meer vaste gasten terugkomen, dat maakt ons blij. De horeca in Hoogerheide heeft veel aandacht voor de corona-regels, dus niemand hoeft zich zorgen te maken. De zomer is begonnen, dus kom gezellig langs! En dat kan ook nog steeds voor een afhaalmaaltijd of een ijsje.”

Het Raedthuys is een wat grotere zaak, dus nu de grens van maximaal 30 bezoekers vervalt kan Niels Kuijlen ineens bijna 70 mensen kwijt in zijn zaak. “Daar zijn we blij mee”, zegt hij, “en tot nu toe mochten we sowieso niet mopperen. Natuurlijk hebben we een lastige tijd gehad, maar het lijkt erop dat we de schade kunnen beperken. Sinds 1 juni is het hier weer gezellig druk, met de juiste onderlinge afstand. We hopen allemaal dat er geen tweede corona-golf komt, en dat het rond de kerstdagen allemaal weer wat normaler is, maar we zijn blij dat we allemaal gezond zijn en dat de horeca in Hoogerheide weer open is. Over drie weken word ik vader, dat is zo mooi dat het me helpt om de corona-crisis te relativeren.”

Toch zijn er bij beide ondernemers ook frustraties.

“Het blijft frustrerend dat mensen met vier of meer personen in één auto bij ons aankomen – want dat mag - maar dat ze dan bij ons niet aan één tafel mogen zitten omdat ze niet tot hetzelfde huishouden behoren”, zegt Ruud de Weert, “het zou erg prettig zijn als dat binnenkort weer zou mogen, dat zou enorm schelen.” Niels Kuijlen heeft moeite met het “politieagentje spelen”, dat soms nodig is om gasten op de anderhalve meter afstand te wijzen. “Dat druist in tegen de gastvrijheid die je als horecaondernemer wil uitstralen”, vindt hij, “en soms is het nauwelijks werkbaar. Iemand die op het terras aan zijn hoofdgerecht bezig is kun je toch niet ineens wegsturen als het begint te regenen? Volgens de regels zou dat moeten, maar dat vind ik toch erg moeilijk. Ik vrees dat de rek voorlopig uit de versoepelingen is, maar ik hoop op het beste. We zijn de afgelopen weken gelukkig al heel ver gekomen.”

Bij Het Raedthuys is Niels Kuijlen druk bezig met de plaatsing van de tafels. Hij is blij dat hij meer mensen kwijt kan in zijn zaak.