Stadhuis Grote Markt Bergen op Zoom
Stadhuis Grote Markt Bergen op Zoom Foto: Bep Tielemans

Cultureel Bergen wil in gesprek

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - De inhoud van het Focusakkoord en de recente mededeling over bezuinigingen op subsidies aan culturele organisaties vormden voor organisatoren van niet-commerciële evenementen in Bergen op Zoom zich gezamenlijk te richten tot de raad en het college van burgemeester en wethouders.

Vertegenwoordigers van de stichtingen Lievevrouwegilde (de Maria-Ommegang), Sint-Nicolaas, Proefmei, Vastenavend, Bergse Jazz Evenementen, De Vierschaar en Bergse Reuzenstoet doen een klemmend verzoek het gesprek aan te gaan: 'Om de inzet van de vrijwilligers, de organisaties van de evenementen en daarmee het culturele veld, zoals dat de afgelopen 75 jaar is ontstaan, voor de stad en de regio te behouden'. Zij willen graag het belang van hun evenementen voor de stad belichten en de consequenties benoemen als deze evenementen niet meer door de gemeente Bergen op Zoom ondersteund worden. 'De evenementen zijn zowel op cultuur-maatschappelijk vlak van zeer groot belang, als sociaaleconomisch zeer waardevol. En daarmee ònmisbaar voor de stad'.

Onze organisaties bestaan louter uit vrijwilligers, al snel zo’n 2000 in totaal. Die, om niet, maar met liefde en plezier, vele uren steken in het organiseren van evenementen op een zeer hoog, meestal professioneel niveau. Vrijwilligers, die er tevens voor zorgen dat de evenementen gefinancierd worden, laagdrempelig blijven en daarmee dus vaak gratis te bezoeken zijn.

Inkomsten

De evenementen en de organisaties daarachter hebben ook een grote sociaaleconomische betekenis. 'Tegenover de paar ton subsidie aan het culture veld, staan miljoenen aan inkomsten die door onze evenementen gegenereerd worden. Denk dan aan de uitgaven van bezoekers aan onze horeca, onze winkels, een bezoek aan de Brabantse Wal et cetera. Het stopzetten of zelfs het verminderen van subsidies, als ook het facilitair ondersteunen van onze evenementen door de gemeente, zou zo dus miljoenen aan inkomsten uit de stad wegnemen. Daarnaast helpt de ondersteuning van de gemeente om sponsoren over te halen een bijdrage te blijven leveren. Het mes snijdt dus aan twee kanten'.

Belangeloos

'De evenementen verhogen de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de stad. Wie wil er wonen in een stad waar niks gebeurt op cultureel vlak? Wie komt er als toerist naar Bergen op Zoom, als er werkelijk niets te doen is. Uiteindelijk zijn de inwoners de grootste aandeelhouders van onze cultuur en evenementen. Samen bouwen, samen sjouwen, samen dweilen, samen proeven, samen sporten, samen lopen, samen zingen, samen spelen, samen swingen, samen zorgen. …En zo samen belangeloos van onze stad iets moois en leuks willen maken. Dus: Waarom bezuinigen op subsidies, die uiteindelijk de stad het meervoudige opleveren?'

Dialoog

'We begrijpen dat er in Bergen op Zoom bezuinigd moet worden. Maar we schrikken wel van de ongenuanceerdheid en oppervlakkigheid waarmee het huidige college aan de slag wil gaan. Een dialoog met de organisatoren van evenementen zou toch veel meer op zijn plaats zijn. En zeker een beter begin van zo’n operatie. Want het kan toch niet zo zijn dat het gemeentelijk beleid uiteindelijk resulteert in een levenloze stad? Een stad die onherstelbare schade oploopt aan haar DNA'.