Schaken voor kinderen van basisscholen
Schaken voor kinderen van basisscholen Foto: Bep Tielemans

De Rode Schouw in halve finale NK schaken

Algemeen

HALSTEREN - REGIO - Basisschool De Rode Schouw uit Halsteren heeft op schaakgebied een hele grote reputatie. Al jaren winnen zij het districtskampioenschap van West Brabant. En ook dit jaar hebben zij de wisselbeker weer gewonnen.

Die wedstrijd vond plaats bij RSG ’t Rijks net voordat alles op slot ging. Daarom konden zij niet meer deelnemen aan het Noord Brabants kampioenschap schaken voor basisscholen. Voor het eerst werd dit toernooi afgelast. Maar er kwam een andere mogelijkheid. Nadat de scholen weer waren begonnen heeft de KNSB de scholen een mogelijkheid geboden om on-line te spelen. En in één van de voorronden kwalificeerden zij zich met een grote voorsprong. En daarom werden van 11 tot 13 juni de halve finales gespeeld en dat ook weer online. Een viertal spelers ging de eer van De Rode Schouw verdedigen. Het sterke punt van deze schakers is dat ze vooral een team hebben dat in de breedte sterk is. Het schaakteam van De Rode Schouw eindigde in de middenmoot. En dat is warempel geen slecht resultaat, omdat vooral uit de grote steden er hele grote scholen aan meedoen die natuurlijk veel meer keus hebben. West Brabant kan trots zijn dat zij het zover hebben geschopt.

Bij de seniorenschakers wordt voorlopig nog niet geschaakt. Er wordt door de KNSB allerlei mogelijkheden bedacht om te kijken of in september op een veilige manier toch geschaakt kan worden. Schaakvereniging BSV heeft in ieder geval een veilige manier gevonden in de vorm van het oplossen van schaakproblemen. Een ieder kan zich aanmelden via info@bozschaak.nl om daaraan mee te doen. Buiten een groot aantal BSV-leden doen daar inmiddels ook drie huisschakers aan mee. Het concept is eenvoudig: je lost een probleem op, stuurt de oplossing van het probleem door per e-mail en als de oplossing goed is krijg je een nieuw, iets moeilijker, probleem. Iedereen kan daar op eigen niveau en in eigen tempo aan meedoen. Als startprobleem kunt u proberen om dit naast staande probleem op te lossen.

Vanuit het verleden hadden we u nog een aantal problemen gegeven. En dan zoals beloofd natuurlijk de oplossingen: 1. Links wint wit via Dh8 en het is schaakmat. 2. Rechts wint wit via Ph5 en ook dan is het schaakmat. 3. In het probleem links wint wit via 1. De8+ zwart moet Kh7 spelen en wit dan 2. g6 schaakmat. Rechts wint wit door 1. Te6+ Zwart moet Kf7 spelen en dan 2. fxg6 schaakmat. De toren staat gedekt door de loper!

Voor zowel oud- als jong is schaken een goede manier om de hersenactiviteit te ontwikkelen dan wel op peil te houden. De BSV-schaakleraren houden graag een schaakcursus voor beginners. Aanmelden kan via: info@bozschaak.nl.

Links wint wit via Dh8 en het is schaakmat.
Rechts wint wit via Ph5 en ook dan is het schaakmat.
In het probleem links wint wit via 1. De8+ zwart moet Kh7 spelen en wit dan 2. g6 schaakmat.
Rechts wint wit door 1. Te6+ Zwart moet Kf7 spelen en dan 2. fxg6 schaakmat. De toren staat gedekt door de loper!
Schaakvereniging BSV heeft in ieder geval een veilige manier gevonden in de vorm van het oplossen van schaakproblemen. Een ieder kan zich aanmelden