Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Voorzitter Ferry de Weert kijkt terug op een heel bijzonder aspergeseizoen.
Voorzitter Ferry de Weert kijkt terug op een heel bijzonder aspergeseizoen. (Foto: Dennis van Loenhout)

Bijzonder aspergeseizoen zit erop

OSSENDRECHT – Waarom het aspergeseizoen van 2020 bijzonder was behoeft geen verdere uitleg. De telers van telersvereniging Brabantse Wal Asperge zijn al lang blij dat ze het seizoen niet “dramatisch” hoeven te noemen. "Want dat was het allerminst", stelt de Ossendrechtse voorzitter Ferry de Weert.

Die conclusie is een fijne, want toen het aspergeseizoen in maart op het punt van beginnen stond hadden Ferry en zijn collega-telers geen idee wat ze konden verwachten. “De coronacrisis was er ineens”, zegt hij, “we konden ons niet voorbereiden, we konden niet overleggen, we konden ons alleen maar afvragen wat er zou gaan gebeuren en ons gelukkig prijzen met het feit dat we allemaal gezond en veilig waren.” Niet alleen waren de aspergetelers gezond en veilig, ze waren stuk voor stuk vastbesloten om de crisis het hoofd te bieden, ondanks de moeilijkheden. En die logen er niet om, want met het sluiten van de grenzen verloren de telers al hun Belgische klanten, en de sluiting van de horeca deed nóg een grote groep klanten in één klap wegvallen. “Dat was keihard”, zegt Ferry, “maar uiteindelijk kunnen we concluderen dat de coronacrisis veel moois heeft gebracht.” Onder dat moois rekent hij de tientallen nieuwe initiatieven die ontstonden, met de drive-thru op de oude carpoolplaats bij Korteven als misschien wel mooiste voorbeeld. “Maar de saamhorigheid vond ik eigenlijk nog mooier”, zegt Ferry, “telers hielpen elkaar waar ze maar konden, eigenbelang was ineens minder belangrijk. Ook lokale ondernemers bleken ineens als één man achter ons te staan. Dat doet heel veel, en het maakt ons voor de toekomst allemaal alleen maar sterker”, zegt Ferry.

Nu de horeca weer enigszins in bedrijf is en de grenzen weer open zijn is de vraag naar de Brabantse Wal Asperge alleen maar verder gestegen. Maar het seizoen stopt op 24 juni, op Sint Jan. Dat is traditie, maar het is vooral goed voor de aspergeplant, die zich zo weer kan opladen voor een nieuw aspergeseizoen.

“De Brabantse Wal Asperge is dit seizoen alleen maar bekender en geliefder geworden. En dat maakt dat we allemaal enorm uitkijken naar het aspergeseizoen van 2021. Dan maken we er een nog mooier seizoen van, met al onze klanten, ook de Belgische, en de horeca erbij. Zoals het hoort!”, aldus Ferry de Weert.

Meer berichten