Cor Swanenberg (rechts) en Jan Luysterburg (links) zijn beiden genomineerd.
Cor Swanenberg (rechts) en Jan Luysterburg (links) zijn beiden genomineerd. Foto: Frans van den Bogaard

Nominatie voor dialectpenning

Algemeen

HOOGERHEIDE - REGIO - Jan Luysterburg uit Hoogerheide en schrijver van de dialectrubriek in deze krant, is één van de drie genomineerden voor de dialectpenning in de categorie Verhalen bij de schrijfwedstrijd van het tweejaarlijkse Brabants Dialecten Festival te Lieshout.

Om de twee jaar wordt in Lieshout het Brabants Dialecten Festival gehouden. Alle straten van Lieshout staan dan boordevol kramen, tekstborden, zang-, dans- en toneelgroepen en ook in het gemeenschapshuis is elke kamer en zaal bezet. Er wordt dan aan de hand van een thema een ode gebracht aan de Brabantse dialecten. Dit jaar is het thema: "Liefde is 't skonste um te hebbe". Aan dit festival is ook een schrijfwedstrijd verbonden. Men kan deelnemen in drie categorieën: verhalen, gedichten en liedjes. In de categorie Verhalen zijn drie deelnemers genomineerd: Cor Swanenberg (Berlicum), Riny Boeijen (Rosmalen) en Jan Luysterburg (Hoogerheide). Eén van deze drie wint de prestigieuze dialectpenning. Er mocht niet onder eigen naam worden ingezonden. Men moest een pseudoniem kiezen dat men nog nooit had gebruikt. Het is voor het eerst in 22 jaar dat er weer eens iemand uit West-Brabant is genomineerd. De laatste was P. Panen in 1998 in de categorie Gedichten, de voorlaatste was Frans Nefs in 1996, die maar liefst in twee categorieën was genomineerd. Door het coronavirus is het hele festival uitgesteld naar 2021. De prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd gaat wél door.

Alleen de prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd gaat wel door, zij het langs digitale weg. Via Facebook, You Tube en de eigen website maakt de organisatie bekend wie de winnaars zijn.