Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

De Noordster staat open voor nieuwe start

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – Vanaf 11 mei is ook basisschool De Noordster, op de grens van Bergen op Zoom en Halsteren weer open. Directeur Nancy Spaapen ziet hier en daar wat zorgen, maar ziet vooral ouders, leerlingen en leerkrachten die openstaan voor een nieuw en veilig begin.

Van de ongeveer 200 leerlingen van de Bergse basisschool De Noordster komt een klein deel uit Halsteren. Logisch, want de Noordster bevindt zich op slechts een paar honderd meter van de Halsterseweg en de zuidelijke uitlopers van Halsteren. Ook voor De Noordster waren de afgelopen weken niet makkelijk, maar directeur Nancy Spaapen is overwegend positief: “Het waren gekke weken, waarin vooral het wij-gevoel op school de boventoon voerde. Het was voor iedereen lastig, en dan is het supertof om zoveel lieve berichtjes van ouders te krijgen, en te zien hoe iedereen de nieuwe situatie omarmde. Ondanks dat is het toch heel goed dat we elkaar nu weer kunnen zien. Er gaat niks boven 'live' contact.”

Makkelijker

Zoals de meeste scholen kiest ook de Noordster ervoor om haar leerlingen op afwisselende dagen een hele schooldag te laten afwerken. “Dat was het advies van de overheid, wij houden ons daaraan”, zegt Spaapen. “Zo houden we ook de verkeersstromen rond de school onder controle. Een groot voordeel van ons schoolgebouw is dat elk lokaal een nooddeur naar buiten heeft. Daarmee heeft elk lokaal nu zijn eigen ingang, wat afstand houden een stuk makkelijker maakt. Natuurlijk wordt het schoolgebouw regelmatig en zorgvuldig gereinigd. Ouders zetten hun kinderen af bij het hek, en dat is vooral voor de allerkleinsten soms heel moeilijk. Juf Sandra vangt ze elke dag op, om zo het afscheid iets minder pijnlijk te maken. We zorgen dat alles goed en veilig verloopt, en blijven ook ons gezond verstand gebruiken. Het belangrijkste is dat het goed gaat met onze leerlingen.”

Wereldbeeld

Tijdens de schoolsluiting heeft De Noordster vrijwel alle leerlingen goed in beeld weten te houden. Daardoor is Spaapen ervan overtuigd dat er geen grote achterstanden zijn opgelopen. “We weten dat de meeste kinderen goed hebben gewerkt en ook leuke dingen hebben gedaan”, zegt ze, “maar voor iedereen geldt dat het wereldbeeld iets is veranderd." Er zijn kinderen met angsten en ouders met zorgen. "Voor sommige kinderen zijn de afgelopen weken heel eenzaam geweest, en voor bepaalde ouders is het feit dat de scholen weer open gaan angstig genoeg om ze te doen besluiten hun kinderen thuis te houden. We hopen vooral dat er snel weer sprake is van een veilig en vertrouwd gevoel.”

Stagiaires

Toch zijn er vertrouwde dingen die niet kunnen doorgaan op de Noordster. Het skateproject, de kook- en muziekworkshops en de weeksluitingen gaan bijvoorbeeld voorlopig niet door. “Dat is jammer, maar niet onoverkomelijk”, zegt Spaapen. “Belangrijker is dat we kunnen zien hoe het met onze kinderen gáát. Wat dat betreft heeft de afgelopen periode ons geleerd wat de essentie van ons vak is.” De leerlingen zijn die essentie, maar die zijn nergens zonder goede leerkrachten. Daarom ontvangt de Noordster ook nu nog stagiaires van de Pabo. “Studenten moeten hun studie toch kunnen voltooien”, zegt ze. “Bovendien is dit ook voor hen een leerzame tijd. Voor ons betekenen die extra handjes ook dat we de veiligheid nog beter kunnen waarborgen. Er was de afgelopen tijd veel om over na te denken, en dat zal nog wel een tijdje zo blijven. Maar dat valt in het niet bij het feit dat het heel goed is om weer aan de slag te kunnen!”