Maarten en Stijn vonden het maar
Maarten en Stijn vonden het maar "een rare vakantie". Foto: Dennis van Loenhout

“Het was een hele rare vakantie”

Algemeen

HOOGERHEIDE – “Een hele rare vakantie”. Zo noemen de beste vrienden Stijn van Egeraat en Maarten Stam, allebei leerling uit groep 8 van basisschool Klim-Op, de afgelopen zes weken. 

Meer dan na elke zomervakantie zijn ze blij dat deze “vakantie” er eindelijk opzit, ook al weten ze dat alles nog lang niet bij het oude is.

“Het was een hele rare vakantie”, zeggen Stijn van Egeraat (11) en Maarten Stam (12) tegen elkaar. Toen halverwege maart het bericht kwam dat de scholen per direct zouden sluiten vonden de vrienden dat eerst stiekem best leuk. Maarten en Stijn zijn bijna buurjongens, en speelden de afgelopen weken dus veel samen buiten. Wielrennen is Stijns grote hobby, dus hij kon zich naar hartenlust uitleven op zijn wielrenfiets. Voor Maarten – een fanatiek basketballer – lag dat anders. Zijn club in België was door de gesloten grens onbereikbaar, en op straat kun je nauwelijks echt basketballen. Gamen was wel leuk, zeker omdat je dat op afstand samen met vrienden kunt doen. “Dan zie je ze niet, maar je hoort ze wel, dus dat is leuk”, zegt Maarten.
Toch verdween het vakantiegevoel snel. “Het ging al snel vervelen”, zegt Stijn, “ik miste vooral mijn vrienden heel erg.” Daar had Maarten aanvankelijk minder last van. Hij werkt graag zelfstandig en vond het eigenlijk best lekker om thuis in alle rust te werken. Hoewel het langer duurde dan bij Stijn brak uiteindelijk ook bij Maarten het moment aan dat hij zijn vrienden begon te missen. “Ik vond het wel terecht dat de school dichtging. Je zag het aantal coronagevallen omhoog gaan, dus op school was het niet goed uit te houden. Het werkte ook wel lekker thuis, en met videobellen kon de juf alles best goed uitleggen. Maar met opdrachten is het toch wel fijn om met je vrienden te kunnen samenwerken, en dat gaat alleen in de klas. Het is dus wel fijn dat we weer naar school gaan.” Zorgen hebben de twee vrienden zich gelukkig niet echt gemaakt om de coronacrisis. Ze gaan dus ook met een gerust hart weer naar school, maar ze vragen zich wel af hoe het allemaal gaat werken, met die anderhalve meter afstand. “Het zal wel een andere ervaring worden, we zien wel hoe het gaat”, zegt Maarten filosofisch. Stijn weet dat kinderen geen afstand van elkaar hoeven te houden, maar denkt wel dat het voor juf Hanneke niet zal meevallen om die afstand wél te bewaren. “Als je uitleg nodig hebt dan moet ze toch kunnen meekijken?" Groep 8 mist het schoolkamp en de musical wordt anders opgevoerd. "Dat is wel jammer."

"En we weten ook niet hoe het straks op de middelbare school gaat. Zoiets heeft niemand ooit eerder meegemaakt. Wel raar om te bedenken dat wij het wél hebben meegemaakt, zo’n rare vakantie.”