Afbeelding

Elin is meestal zorgeloos

Algemeen

HALSTEREN – Ze heeft er zin in. Elin Been kan niet wachten tot de deuren van “haar” Sint Maartenschool weer open gaan, want juffen Martine en Lieke kunnen staartdelingen toch net iets beter uitleggen dan papa en mama. “Maar die hebben het ook heel goed gedaan hoor”, haast ze zich te zeggen. Elin is meestal zorgeloos, ondanks de crisis.

Met haar lievelingskip Pollo in haar armen heeft Elin Been (9) het prima naar haar zin in haar achtertuin in Halsteren. De afgelopen zes weken ontdekte ze daar dat ze zich thuis vaak veel beter kan concentreren dan op school, en dat vindt ze eigenlijk best grappig: “In de klas vliegen soms potloden en elastiekjes rond omdat sommigen het leuk vinden die te gooien. Dat vind ik irritant, thuis gebeurt dat niet. Daar is het lekker rustig, en kan ik lekker werken.”

Conclusies

Toch zag Elin ook wel nadelen aan het thuiszitten: “Soms is het lastig om uitleg te krijgen. Papa en mama leggen dingen heel anders uit dan mijn juffen, en soms sloeg ik de uitleg van de juf niet echt op als we aan het videobellen waren, omdat ik dan in mijn hoofd bezig was met het coronavirus. In het begin kon ik ook niet goed plannen. Dan moest ik soms op vrijdagavond doorwerken om alles af te krijgen, maar dat heb ik nu veel beter onder de knie. Ik heb het er veel met mijn vriendinnen over gehad, we vinden eigenlijk dat we één dag per week naar school zouden moeten om alle pauzes te doen en uitleg te krijgen, en dan de rest van de week lekker thuis werken. Dan zou school helemaal goed zijn!”
Elin gaat haar conclusies zeker met de juf bespreken, nu ze weer naar school mag. Stiekem verheugt ze zich daar erg op. “Heel fijn dat ik mijn vriendinnen weer kan zien”, vindt ze, “en het is ook wel lekker dat we weer normaal uitleg kunnen krijgen van de juf.”

Elin gaat voorlopig elke dinsdagochtend, om de week op woensdagochtend en elke vrijdagochtend naar school. Daar staan de tafels verder uit elkaar dan anders, de gymles vervalt en Elins klas moet tussen de middag op school blijven eten. Dat vindt ze allemaal wel een beetje raar. “Ze zeggen toch dat kinderen niemand kunnen besmetten? Waarom dan al die regeltjes?” Als haar moeder uitlegt dat die er zijn om te zorgen dat de juf voldoende afstand kan houden snapt ze het beter. Ze is ook blij dat haar ouders zich geen zorgen maken omdat ze weer naar school moet.
Zelf maakt Elin zich ook niet druk. “Ja, ik ben wel een beetje bezorgd om opa, want die heeft last van zijn hart”, zegt ze, “we gaan altijd frietjes bij hem eten, dat doen we nu op afstand in de tuin. Maar als ik met mijn vriendinnen aan het spelen ben vergeet ik eigenlijk wel eens dat de coronacrisis bezig is.”

Spaanse griep

Tijdens de coronacrisis heeft Elin gehoord dat er heel vroeger, nog voor de Tweede Wereldoorlog, óók een pandemie was, die van de Spaanse griep. “Ik hoop dat we daar les over krijgen. Daar zou ik best meer over willen weten. Maar dan hoop ik niet dat er weer potloden door de klas vliegen, want dat vind ik écht irritant.”