Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Asperges verleggen grenzen

Algemeen

HUIJBERGEN – Bijna niemand komt nog de grens met België over. De asperges van boerderijwinkel De Meet zijn één van de weinige uitzonderingen. 

Want als de Belgische liefhebbers van die asperges niet naar Huijbergen kunnen komen, dan gaan de Huijbergse asperges gewoon naar de Belgische liefhebbers. En zelfs dan blijft er nog genoeg over voor de rest.

Toon van Aert is aspergeteler in hart en nieren. Hij is al bijna dertig jaar actief als teler en stond mede aan de wieg van de telersvereniging Brabantse Wal Asperges. Hij is trots op de Brabantse Wal Asperge, en het Europees erkend streekproduct waartoe die uitgroeide. Hoewel die Europese erkenning nu wel een beetje steekt, middenin een coronacrisis waarin de grens – op een steenworp van zijn boerderij – hermetisch is afgesloten. Daardoor kan het grootste deel van zijn trouwe klantenkring hem niet meer bereiken. Gelukkig zijn Toon en zijn echtgenote Nettie niet voor één gat te vangen. Elke dag rijdt Nettie een auto vol asperges de grens over, naar traiteur Annelies van Laerhoven in Essen, waar de asperges van boerderijwinkel De Meet nu te koop zijn. Ondertussen hebben Toon en Nettie ook een Facebookpagina opgezet voor hun winkel, om zo in contact te kunnen blijven met – vooral – hun Belgische klanten. “Zo krijgen we heel wat telefoontjes uit België”, zeggen ze, “wij maken de bestellingen dan klaar en zorgen dat die bij Annelies terecht komen. Elke dag worden we wel gecontroleerd bij de grens, maar dat hebben we wel over voor onze klanten.”

En er zijn meer positieve dingen te melden: Nettie en Toon zien dat er in de coronacrisis meer lokaal wordt gekocht, en dat de belangstelling voor streekproducten is toegenomen. Die heeft Boerderijwinkel De Meet – naast de eigen Brabantse Wal Asperge – in overvloed, want Toon en Nettie verkopen ook ham van slager Wisse, eieren van de familie Van Hooijdonk en de appels van de familie Melsen uit Ossendrecht. “In onze boerderijwinkel kun je een maaltijd van restaurantkwaliteit kopen”, stellen Toon en Nettie, “je hoeft ‘m alleen zelf nog maar even klaar te maken.”

De Brabantse Wal Asperges van de familie Van Aert zijn zilt van smaak, met dank aan de Huijbergse leemgrond en door het gebruik van ouderwetse, natuurlijke stalmest. “De ouderwetse bemesting is de beste”, zegt Toon, “zo deed men het 80 jaar geleden ook al.” Bij Boerderijwinkel De Meet duurt het aspergeseizoen nog tot 24 juni, en daarna gaan Toon en Nettie er nog één seizoen tegenaan. Dus zeggen ze tegen de liefhebbers van échte Huijbergse asperges: “Grijp je kans!”