Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Genieten van de fluitende vogeltjes

Algemeen

HALSTEREN – Geen mooiere tijd om agrariër te zijn dan het voorjaar. Dat vindt in elk geval de Halsterse akkerbouwer Eugène van den Eijnden. 

Zelfs in de coronacrisis geniet hij, wanneer hij tussen zijn opkomende gewassen loopt en de vogeltjes hoort fluiten, van zijn vak. Het mooiste ter wereld.

Hoewel hij nog twintig zoogkoeien heeft, ligt de focus van het boerenbedrijf van Eugène van den Eijnden op akkerbouw. Hij verbouwt aardappelen, suikerbieten, granen, uien en wortelen. En hoewel met name de opbrengst van aardappelen onzeker is in de coronacrisis die de vraag vanuit met name de horeca volledig deed stilvallen, houdt hij van zijn vak: “ik zou geen ander vak willen”, zegt hij. “Als jochie van drie wilde ik voor Sinterklaas alleen maar boerenspullen hebben en sindsdien is er niks veranderd. De vrijheid en de afwisseling van dit vak zijn met niets te vergelijken.”

Ook de ondernemende kant van het vak is Van den Eijnden op het lijf geschreven. “Een ondernemer is altijd zoekende”, zegt hij, “zoekende naar nieuwe, betere manieren om zijn werk te doen. Dat proces vind ik nog steeds boeiend.” Toen Van den Eijnden vorig jaar benaderd werd met de vraag of hij wilde deelnemen aan een project voor studenten van de Hogere Agrarische School – de HAS – in Den Bosch, aarzelde hij niet. "Op een perceel van 12 hectare aan de Dassenberg legden Eugène en de studenten de natuurakker aan die vorig schooljaar in theorie werd uitgewerkt op de HAS. Eugène legt uit waar het project om draait: “De natuurakker is een perceel dat voor tweederde wordt ingezaaid met verschillende gewassen, en waar de natuur op het overige deel de vrije loop krijgt. We hebben er tien gewassen – onder andere suikerbieten, cichorei, kapucijners, zomertarwe, haver, rogge en aardappelen, ingezaaid in stroken van zes meter breed. De hoop is dat de extra biodiversiteit van de natuurlijke delen ertoe leidt dat er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, zodat een weerbaarder plantaardig productiesysteem ontstaat. Op dit moment kun je nog niet echt zonder gewasbeschermingsmiddelen wanneer je als tuinbouwer een acceptabele oogst wil hebben, maar als de mogelijkheden er zijn om de inzet daarvan te verminderen wil ik die zeker onderzoeken. Daarom vind ik dit een enorm interessant en innovatief project. Het feit dat Cosun met haar bedrijven Suiker Unie, Sensus en CZAV zich bij dit project hebben aangesloten zegt ook wel hoe belangrijk het is voor ons vak. Want dit vak heeft sowieso toekomst, mensen blijven eten.”

Ontwikkelingen

Ondertussen heeft ook Eugènes zoon Rick ambities in het vak van zijn vader, hij werkt nu drie dagen in de week op het bedrijf. Vader en zoon Van den Eijnden volgen vanuit hun boerderij aan de Kruisberg de ontwikkelingen rond de coronacrisis op de voet. “De vraag naar aardappelen is compleet ingezakt, in onbegrijpelijke proporties”, zegt Eugène. “Onze aardappelen gaan de hele wereld over, ze komen veel verder dan ik. Maar door de coronacrisis komen ze nergens meer, omdat er geen vraag meer is vanuit restaurants in zowel binnen- als buitenland. Dat is zorgelijk, maar gelukkig blijven de prijzen van uien en wortelen wel goed op peil. We moeten net als iedereen hopen dat alles snel weer normaal wordt. Maar evengoed geniet ik nog steeds van wat ik doe. Als ik op de Dassenberg tussen de gewassen loop en in de bomen de vogeltjes hoor fluiten voel ik me vrij en geniet ik van wat ik doe. Ons vak is een mooi vak.”

Afbeelding
Afbeelding