Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Krans op Canadese begraafplaats.
Krans op Canadese begraafplaats. (Foto: Bep Tielemans)

Bezoek Canadese leerlingen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Als het doorgaat, en dat is een grote vraag gezien de corona-omstandigheden, krijgt Bergen op Zoom op maandag 4 mei, dodenherdenking, bezoek van ruim duizend Canadese studenten.

In het kader van 75 jaar vrijheid bezoeken studenten van verschillende highschools uit heel Canada rond die datum verschillende plaatsen in Nederland. Op 4 mei doen ze Bergen op Zoom aan. Touroperator Explorica – een Amerikaanse reisorganisatie – neemt de jongeren mee op hun trip door Nederland. Het reisbureau staat bekend om de wereldwijde themareizen die ze organiseren voor studenten en het bevrijdingsthema past daar perfect bij.

Het programma van de leerlingen speelt zich voornamelijk af boven de rivieren. Bergen op Zoom was in 1944 namelijk al bevrijd. Toch komen ze op 4 mei naar Bergen op Zoom omdat deze stad een belangrijke plaats heeft ingenomen tijdens de bevrijding en de Slag om de Schelde. De studenten bezoeken de Canadese begraafplaats, ze krijgen uitgebreide informatie over de Slag om de Schelde, SBM stelt de monumenten speciaal voor hen open, zo ook het Markiezenhof, de VVV informeert de jongeren over allerlei bezoekmogelijkheden en diverse ondernemers in de Binnenstad openen hun deuren voor de studenten.

Op de Canadese begraafplaats organiseren de leerlingen een herdenkingsceremonie voor de Canadese soldaten die hier begraven liggen. Daarna leggen zij daar een krans. Vervolgens lopen ze in een stoet terug naar de stad met een grote Canadese vlag en borden met daarop vermeld de plaatsnamen waar soldaten vandaan kwamen die nu in Bergen op Zoom begraven liggen. Aan het einde van de middag komen ze aan op de Grote Markt. Een Canadese piperband heet hen dan muzikaal welkom en de studenten dragen de vlag over aan de burgemeester. In de avond nemen de ze deel aan de nationale dodenherdenking, die dit jaar plaatsvindt op de Grote Markt van Bergen op Zoom. Daarna is het programma afgelopen.

Meer berichten