Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
De Ronde van Huijbergen: harde maar faire strijd.
De Ronde van Huijbergen: harde maar faire strijd. (Foto: Dennis van Loenhout)

Coronavirus dwarsboomt Wielerdag Huijbergen

HUIJBERGEN - Wielerdag Huijbergen gaat op advies van RIVM en KNWU niet door. 

Deze wielerdag zou op zondag 29 maart 2020 plaatsvinden. Het coronavirus grijpt haar macht in Nederland, waardoor veel evenementen geen doorgang vinden.

De KNWU draagt daarbij haar verantwoordelijkheid voor de wielersport. Alle wieleractiviteiten worden afgelast. Voor de organisatie is dit een aderlating daar zij bezig waren met de laatste voorbereidingen voor dit evenement, welke voor de zeventigste maal plaats zou vinden. In 2013 hebben zij de wielerronde ook al moeten annuleren vanwege heftige sneeuwval. In overleg met consul Theo Gorissen en de gemeente Woensdrecht wordt bekeken of de wedstrijd op een andere datum verreden kan worden.

Opvang alleenstaande vluchtelingenkinderen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Namens de politieke fracties van PvdA, D66, GroenLinks en SP is een brief gestuurd aan het college van b en w met vragen over opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen.

'Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children hebben de Nederlandse gemeenten opgeroepen om zich te verenigen in een ‘Coalition of the Willing’. Gelet op de huidige opstelling van het kabinet lijkt hen dat de enige manier om het kabinet in beweging te krijgen en ervoor te zorgen om 500 kwetsbare alleenstaande vluchtelingenkinderen een veilige plek in Nederland te bieden. Premier Rutte zegt vooralsnog niet van plan te zijn om kwetsbare kinderen naar Nederland te halen. Het gaat om alleenstaande kinderen die onder erbarmelijke en onveilige omstandigheden verblijven in overbevolkte vluchtelingenkampen in Griekenland. De kinderen wordt de toegang ontnomen tot hun meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht. Kinderen die onderhoud en opvoeding wordt onthouden zijn dankbaar doelwit voor terreurorganisaties. Naast Leiden zijn onder meer Tilburg, Leeuwarden, Zwolle, Nijmegen, Groningen, Utrecht en Amsterdam bereid om gevluchte kinderen die geen ouders hebben op te vangen. De coalitie groeit. Wij menen dat Bergen op Zoom zich bij deze oproep dient aan te sluiten. Zeker vanuit solidariteit, compassie en verantwoordelijkheid voor de lange termijn. Het kabinet zal dan, als vele gemeenten de oproep onderschrijven, dit signaal niet langer kunnen negeren'.'

Dit brengt de vier fracties tot de volgende vragen: 'Wat is de reactie van het college van B&W op de noodkreet van de vluchtelingenorganisaties? Is het college van B&W bereid om zich aan te sluiten bij de oproep en uitspraken van onder meer burgemeester Lenferink van Leiden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom wel?'

Joey van Aken (PvdA), Peter van den Ouden (GroenLinks), Carinne Elion-Valter (D66) en Theo de Jong (SP).

Meer berichten