Afbeelding
Foto: Vincent Krijtenburg

Muziek in de regio: Nina Verharen - gitaar

Algemeen

HALSTEREN - Ze geeft sinds 2014 gitaarles en algemene muziekles aan kinderen die nog willen ontdekken welk instrument ze leuk vinden (gitaar, piano, ritme instrumentjes en liedjes zingen). 

Sinds 2019 geeft ze zang-, algemene muziek-, gitaarles en les in songwriting binnen haar eigen onderneming Muziek-Maat. In deze rubriek stellen we wekelijks een muziekdocent aan u voor. Deze week: Nina Verharen (21).

"Toen ik 12 was werd het me duidelijk: Ik moest en zou iets met muziek gaan doen. Dus begon ik hard aan de weg te timmeren als muzikant. Dit lukte aardig, maar ik merkte dat ik eigenlijk veel gelukkiger werd van het geven van die gitaarlessen. Het maken en schrijven van muziek ervoer ik als een vrij individueel proces, ook leerzaam natuurlijk, maar het gaf me veel minder voldoening dan het gezamenlijke proces van iemand helpen met het bestuderen van een instrument. Bij het geven van muzieklessen worden mijn twee grootste fascinaties gecombineerd: Mensen en Muziek. Toen ik 15 jaar oud was startte ik met het geven van gitaarlessen aan beginners. Ik volgde toen zelf ook nog gitaarles." Het muzikale zaadje werd geplant toen Nina 8 jaar oud was. Ze kreeg toen een gitaar van haar vader. "Hij speelde ook van jongs af aan al gitaar, dus gaf hij mij les. Ik was niet meteen enthousiast. Je moest wel erg veel oefenen voor een beetje resultaat. Ik oefende steeds minder en uiteindelijk was ik er helemaal mee gestopt. Toen ik 12 jaar oud was had ik behoefte om muziek te maken, om op die manier mijn emoties te uiten. Daarom pakte ik het gitaarspelen weer op. Tot mijn grote verbazing wist ik nog best wat akkoorden en alle nieuwe dingen gingen daardoor wat minder moeizaam. Daarbij begon ik met zingen. Toen ik er zelf niet helemaal meer uitkwam volgde ik gitaarles bij Maxim Slock en zangles bij Caspar de Jonge." Momenteel studeert Nina aan de Academie voor Muziekeducatie op het conservatorium in Tilburg.

Nina vindt het ontzettend mooi om haar enthousiasme over te kunnen brengen en dit dan weer bij leerlingen terug te zien. "Zeker bij privélessen en lessen in kleine groepjes ontstaat er een band met leerlingen. Het is heel waardevol wanneer je merkt dat het leren van een instrument een toegevoegde waarde heeft voor iemand en dat het hen gelukkig maakt."Nina speelt niet in een band. Wel is ze actief al singersongwriter. "Ik heb veel opgetreden en doe dit nog steeds regelmatig. In 2018 is mijn EP 'A Song I Don’t Know' uitgekomen. Voor mij is muziek maken een manier op mezelf te uiten. Soms letterlijk; de dingen die me dwars zitten verwerk ik in een liedje. En soms is het ook vooral ontladen en je hoofd leeg maken. Het heeft voor mij dan hetzelfde effect als sporten of mediteren."