Afbeelding
Foto: Celine Geys

Demi en Thalita de Jong herstellend van blessures

Algemeen

OSSENDRECHT - We zitten alweer een paar maanden in het jaar 2020. De zussen Demi en Thalita de Jong zijn nog volop bezig met het herstel van hun langslepende blessures.

Voor diegenen die het zich nog kunnen herinneren: het is intussen al ruim 1,5 jaar geleden dat Demi last kreeg van haar knieën en al ruim negen maanden geen wedstrijden meer heeft gereden.

Na soms een betere periode bleven de klachten toch terugkomen. Begin februari is zij naar dezelfde arts geweest als Thalita. Hij zag wat kraakbeenschade achter de knieschijf. Hiervoor heeft Demi drie injecties gehad, wat een soort gel laagje vormt en de irritatie wegneemt. Daarnaast zijn de Quadriceps spieren verzwakt en vooral de binnenste (vastus medialis) werkt niet goed mee. Demi heeft de afgelopen acht maanden geprobeerd zonder tape te rijden, maar dat lukt niet. Nu is er besloten wel met tape te rijden, totdat het beter gaat en dan weer rustig afbouwen.

Hernia

Thalita begon in oktober 2019 weer met frisse moed aan het veldritseizoen nadat ze mooie resultaten wist te behalen bij haar wegwedstrijden. Ook de vier veldritten verliepen goed met een aantal top 10 plaatsen en op 11 november in Niel nog een nette 7e plaats. Ze had daarvoor al wel wat last van haar rug bij het lopen maar zittend op de fiets ging het eigenlijk best lekker. Na gefinisht te zijn in Niel kampte Thalita met zoveel pijn in haar rug dat ze bijna niet meer van haar fiets kon stappen door de pijn. Later bleek dit dan ook een streep te zetten door de rest van haar veldritseizoen.

Na diverse onderzoeken kwam er uit dat ze kampte met een hernia en hieraan geopereerd moest worden. De herstel diagnose zag er op zich goed uit, en de verwachtingen waren dat Thalita in het voorjaar voldoende hersteld zou zijn en zo kon beginnen met de voorbereidingen van het nieuwe wegseizoen. Dat was dus de diagnose, maar na een aantal weken nog veel last te hebben van haar rug kwam er naar boven dat ze er nog een paar ontstekingen bij had gekregen. Hoeveel pech kun je hebben.

Voorbeeld

Vanaf 1 januari 2020 rijden Demi en Thalita voor het team Chevalmeire. Dit kunnen we wel uniek noemen dat de zussen nu voor de eerste keer bij elkaar in het team rijden. Ploegleider Davy Wijnant heeft flink aan de weg getimmerd met zijn achterban en ze zijn na een jaar opgeklommen tot een UCI team. Davy heeft een mooie ploeg weten te vormen met een 13 tal rensters. Het is een goede mix geworden en elke renster heeft haar eigen kwaliteit wat het team sterk gaat maken. Presteren is een doel maar geen must, als er maar goed samengewerkt wordt en ze terug kunnen kijken op een geslaagd seizoen. Er worden bij blessures ook geen overhaaste beslissingen genomen en dat siert deze ploegleider waar velen nog een voorbeeld aan kunnen nemen.

Trainingskamp

In februari zijn ze met de gehele ploeg op trainingskamp geweest in Spanje om elkaar beter te leren kennen en te trainen voor het komende wegseizoen. Ook Thalita en Demi waren hierbij aanwezig. Thalita had oefeningen meegekregen die ze moest uitvoeren in het zwembad van het hotel, de laatste twee dagen kon ze eindelijk weer na drie maanden 20 minuten op het zadel van een Wahoo.

Demi heeft een aantal dagen een paar uur met haar ploeg mee gefietst en dit afgewisseld door ook oefeningen te doen in het zwembad om haar knieën te versterken. Helaas moest Thalita na het trainingskamp terug rust inbouwen en voorlopig loopt ze veel bij de fysio en therapeuten. Daarnaast is ze begonnen met oefeningen voor rompstabiliteit en begonnen op de cross trainer. Nog geen fiets voorlopig.

De foto’s zijn gemaakt door Celine Geys waarvoor dank.

Afbeelding