Afbeelding

"Alsof we erbij waren"

Algemeen

HOOGERHEIDE – Op 26 november verschijnt de film Slag om de Schelde, een film waarvan producenten Alain de Levita en Mark van Eeuwen al hebben gezegd dat-ie vergelijkbaar moet worden met Saving Private Ryan. 

De hoofdrollen zijn voor Gijs Blom, Susan Radder en Harry Potter-acteur Tom Felton. Maar veel belangrijker is dat enkele figuranten uit de Zuidwesthoek komen.

Twee van die figuranten zijn Lindert Bogers (35) en Bart van der Veen (28) uit Hoogerheide. Lindert is Bosnië- en Afghanistan-veteraan, en Bart noemt zich een “amateurhistoricus” met grote interesse voor de Slag om Woensdrecht. Beiden vinden het feit dat ze in een film mogen spelen fantastisch, maar misschien nog wel indrukwekkender vinden ze het feit dat ze zich als figurant voelden alsof ze deel uitmaakten van een historische gebeurtenis waarin hun woonplaats een grote rol speelde. “Mijn woning op Korteven is in de oorlog beschoten”, zegt Lindert, “dat, gecombineerd met mijn militaire ervaring maakt dat de Slag om de Schelde mij erg interesseert.” Bart zegt: “Iedereen denkt dat de oorlog in Nederland vooral draaide om operatie Market Garden, maar dat is niet zo. Het is mooi dat we een kleine bijdrage kunnen leveren aan het levend houden van de herinnering aan de Slag om de Schelde. Daar zijn we allebei trots op. En de film is heel realistisch. Het was echt alsof we erbij waren.” Bart en Lindert kenden elkaar niet, maar herkenden elkaars accent tijdens een opnamedag in Brouwershaven, waar ze allebei een Canadese soldaat uit het Calgary Highlanders-regiment speelden. Later kwam Lindert ook nog in actie als soldaat van de Duitse Wehrmacht. Bart was drie dagen in touw, Lindert maar liefst negen dagen, tijdens opnames in Brouwershaven, Middelburg en Vlissingen. Of Lindert en Bart ook echt in de film te zien zijn weten ze niet. Dat blijkt tijdens de première op 26 november. Voor hen telt de ervaring. Die zullen ze niet snel meer vergeten.

Afbeelding