Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Stamppot met uitzicht op optocht

Algemeen

WOENSDRECHT – Uit het Woensdrechtse armoedepact ontstaan mooie dingen. Kerstpakketten voor armlastige inwoners bijvoorbeeld, of grootse, gezellige kerstdiner. Maar nu dus ook een stamppotdiner met carnaval, met dank aan Woensdrecht Werkt en Jumbo Paul Lucius.

Via de BWI en Woensdrecht Werkt kregen dertig Woensdrechtenaren een uitnodiging om op carnavalsmaandag stamppot te komen eten in het participatiecafé aan het Woensdrechtse Colonel Whitakerplein. Om 12.00 uur stonden daar dampende pannen met andijviestamppot, hutspot en boerenkoolstamppot te wachten.

Het stamppotdiner tijdens de carnaval was een idee van Paul Lucius, van de gelijknamige Jumbo-supermarkt. “Vanuit het armoedepact verzorgen we al jaren kerstpakketten voor mensen die het moeilijk hebben, en rond de feestdagen worden er voor die mensen ook kerstdiners verzorgd”, vertelt hij. "Hoewel we wél onze kerstpakkettenactie hebben gehouden leek het ons een goed idee om ook iets buiten de feestdagen te organiseren, zodat er voor deze mensen ook op een ander moment iets is om naar uit te kijken. Zo kwamen we op het idee voor het stamppotdiner.”

Participatiecafé

Lucius zorgde – belangeloos – voor de stamppot. “In totaal hebben we zo’n 14 kilo aardappelen klaargemaakt, met 2,5 kilo andijvie, 2,5 kilo hutspot en 3 kilo boerenkool”, zegt hij. En daarbij bleef het niet, want een stamppot is nergens zonder een lekker stukje rookworst of een bal gehakt. Ook die stonden op tafel in het participatiecafé van Woensdrecht Werkt.

Gevuld buikje

Ook wethouder Lars van der Beek sluit aan, die de gasten nog maar eens op het hart drukt hoeveel moois er uit het Woensdrechtse armoedepact ontstaat. Terwijl de gasten Lucius complimenteren met de heerlijke stamppot en zich hardop afvragen of een tweede – of derde – bordje ook mogelijk is wordt het uitzicht steeds mooier. Door de harde wind is het aanvangstijdstip van de Wjeeldrechtse optocht een half uurtje vervroegd, en zo verzamelen de wagens zich nog tijdens het diner voor de ramen van het participatiecafé. “Zo kan iedereen meteen door naar de optocht”, zegt Lucius, “met een lekker gevuld buikje.”