Op basisschool De Springplank vormt De Halsterse Krant onderwerp van gesprek bij het project 'Hoe wordt het nieuws gemaakt?'
Op basisschool De Springplank vormt De Halsterse Krant onderwerp van gesprek bij het project 'Hoe wordt het nieuws gemaakt?' Foto: Dennis van Loenhout

De Springplank duikt in het nieuws

Algemeen

HALSTEREN - In het kader van het project "Hoe wordt het nieuws gemaakt" kreeg Groep 8 van basisschool De Springplank De Halsterse Krant op bezoek. Journalist en fotograaf Dennis van Loenhout vertelde hoe het is om bij een krant te werken, en concludeerde met de groep achters en juf Sindy van de Watering dat lezen één van de belangrijkste dingen is die je kunt leren.

Nieuws is er elke dag en overal. Het tekent het verleden en bepaalt de toekomst. Dat leerden de leerlingen van groep 8 van basisschool De Springplank de afgelopen weken in een project dat draait om het nieuws. Daarin speelt de krant een belangrijke rol, en als die op bezoek komt in je klas kun je die het hemd van het lijf vragen, in plaats van andersom. Een uur lang vuurde groep 8 zijn vragen af. Hoe weet je wat het nieuws is? Verdien je veel? Welke opleiding moet je hebben? Waarom schrijven jullie niet meer voor kinderen? En is Instagram niet veel leuker dan een saaie krant op papier? Veel leerlingen vinden lezen "saai", maar nadat journalist Dennis ze uitlegt dat woorden op papier soms een mooier verhaal vertellen dan een filmpje op Youtube, en dat lezen - en vooral begrijpend lezen - heel belangrijk is om het nieuws en de invloed ervan te kunnen begrijpen, passen veel groep achters hun mening aan.

Juf Sindy vertelt dat de leerlingen elke dag minstens een half uur lezen, en dat dit hun cijfers veel goed doet. "Deze generatie leest nauwelijks", zegt ze, "terwijl het zo belangrijk is, het vergroot de woordenschat en leert je verbanden leggen. Ouders hebben daarin een voorbeeldfunctie, maar ook die lezen helaas steeds minder." Dat Salih niks liever wil dan journalist worden en het nieuws verslaan is een mooie conclusie. "Dat lijkt me zo gaaf!", zegt hij, "deze middag levert me heel veel op!" Dat heel groep 8 met spanning wacht op deze voorpagina is in elk geval ook een feit. In groep 8 van De Springplank leest iedereen deze week de krant. Want die is dus helemaal niet saai!