Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Het toneelgezelschap anno 2020.
Het toneelgezelschap anno 2020. (Foto: Sophia Piesens)

Adolphine Toneel al 40 jaar actief

Op 13 en 14 maart staat het gezelschap uit Ossendrecht op de planken met 'Een aap op visite'

OSSENDRECHT - Precies veertig jaar na hun eerste toneeluitvoering staat Het Adolphine Toneel op de planken. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart vertolkt het gezelschap uit Ossendrecht in Zaal de Vrede het blijspel 'Een aap op visite'.

De toneelgroep is omstreeks 1980 opgezet door Jo van de Eijnden en voortgekomen uit het openluchtspel 'Zuster Marie Adolphine'. Tegenwoordig bestaat de groep uit negen mensen: Johan van Diesen, Hennie Bogers, Monique Vosse, Jo van den Bergh, Jos Bogers, Yvonne Rijk, Losa Jansen en Nick en Helma Michielsen. De groep, die voelt als een grote familie, bouwt zelf alle decors op en zorgt voor de rekwisieten. Helma is als enige lid vanaf het begin. Erelid Jo van den Eijnden is vorig jaar overleden. "Hij was de motor vanaf dag één en leefde voor het toneel. Zelfs op zijn sterfbed vroeg hij nog of het wel allemaal goed zou komen met het toneel. We zijn hem ontzettend dankbaar voor zijn inzet en missen hem nog steeds", zeggen de leden. Ze dragen 'Een aap op visite' op aan hun 'erelid' Jo die het stuk in 1999 zelf heeft geregisseerd en gespeeld. Het blijspel, geschreven door Dick van Maasland, gaat over een ambtenaar die teveel informatie geeft waardoor er verwarringen en hilarische situaties ontstaan.

"Bent u benieuwd naar wat de aap allemaal teweeg brengt? Kom dan kijken op 13 maart om 20.00 uur of 14 maart om 14.00 uur of 20.00 uur. De voorverkoop start na de carnaval bij Zaal de Vrede en Het Zoete Rijk." Een krantenartikel uit 1980 leert dat destijds het blijspel Drie is teveel werd opgevoerd, een blijspel over een Amsterdamse familie. Er deden toen vijftien dames en heren mee aan de voorstelling in het ABG in Bergen op Zoom.

Het jubileum is voor de toneelvereniging een goed moment om hun zegeningen te tellen. "We bedanken alle donateurs die het toneel trouw zijn blijven steunen en Zaal de Vrede die de afgelopen 40 jaar nog nooit om zaalhuur heeft gevraagd."

Meer berichten