Volop discussie in Dorpsraad Halsteren over onder andere behoud van het molenterrein.
Volop discussie in Dorpsraad Halsteren over onder andere behoud van het molenterrein. Foto: Bep Tielemans

Bewoners weten Dorpsraad Halsteren te vinden

Algemeen

HALSTEREN - De vergaderzaal van ontmoetingscentrum De Wittenhorst was donderdagavond bijna te klein voor alle belangstellenden die de openbare ledenbijeenkomst van Dorpsraad Halsteren wilden bijwonen. Onder hen verontruste bewoners van de appartementen boven de Rabobank in de Dorpsstraat. Een landelijke sportketen heeft interesse om in het leegstaand bankkantoor een 24/7 fitnesscentrum te vestigen. Daarnaast was een aantal bewoners van flatgebouw De Merel present die diverse klachten uitten. Politici die deze keer geen mening vormende bijeenkomst bijwoonden vanuit de gemeente, waren present in Halsteren, naast tientallen andere belangstellenden.

Voorzitter Piet Soffers opende de vergadering met de mededeling dat de geplande bespreking van de Dorpsvisie 2017-2021 wordt doorgeschoven naar maart. Bij het komende gesprek met de wethouder zal een nieuw kunstwerk 'Merrie met veulen' aan de Burg. Elkhuizenlaan ter sprake komen. Dorpsraad Halsteren gaat met de winkeliersvereniging WinkelHart Halsteren rond de tafel over leegstand van winkels. Toenemende verkeersdrukte op de Langstraat, ontgassing van schepen op het Schelde-Rijnkanaal en veiligheid voor voetgangers vanaf De Beek naar de bushalte aan de Steenbergseweg zijn onderwerpen die aandacht blijven vergen.

Inspreekster mevrouw Huijsmans wees op de brief die bewoners boven de Rabobank ontvingen over de mogelijke vestiging van een fitnesscentrum dat 24 uur per dag geopend is. Geluid- en parkeeroverlast wordt gevreesd.

Ook kwam een klacht vanuit bewoners van de Schelpstraat aan de orde. Die ondervinden last en schade van vallende eikels op auto's en zouden de bomen graag gesnoeid zien. Volgens de gemeente wordt echter aan de wet voldaan.

Weer andere bewoners ergeren zich aan een aanhangwagen die al heel lang op dezelfde plek staat. Melden via de BuitenBeterApp van de gemeente zou niet werken.

In wijk de Beek staat al een paar jaar de aanleg van een jeu-de-boulesbaan op de agenda. Die wordt in maart aangelegd en tijdens de gemeentelijke Opschoondag 28 maart met een officieel tintje geopend.

De BuitenBeterApp blijkt voor de Halsterseweg wel gewerkt te hebben. Voorzitter Piet Soffers deelde mee dat snel actie is ondernomen om er gaten in het wegdek te dichten.

Wat onveilige verkeerssituaties in de Langstraat betreft is een 30 km zone toegezegd en ophangen van smileys om er de snelheid te verminderen.

Bewoners van gebouw De Merel aan Vogelenzang blijven zich ergeren aan het feit dat vervoer niet tot de voordeur mogelijk is. Ook klagen ze over geluidoverlast in de Dorpsstraat. Bovendien zou vrachtverkeer vaak niet de juiste route gebruiken om bij de supermarkten te komen. Dit zou aan navigatiesystemen liggen die niet up-to-date zijn. Aansluiten van ondergrondse afvalcontainers door Saver laat op diverse locaties op zich wachten.

Over behoud van de Zweedse watersnoodwoningen hoopt men na een positief gesprek Stadlander een dezer dagen uitsluitsel te kunnen geven.

In het te slopen zorgcentrum Sint Elisabeth zijn kastjes geplaatst waar vleermuizen zich in kunnen nestelen. Als dit daadwerkelijk gebeurt kan de sloop beginnen.

In regulier overleg wordt begin deze week onderhoud van openluchtzwembad De Melanen besproken. Ondergrondse leidingen blijken slecht waardoor de pompkamer steeds onder water staat. Dorpsraad Halsteren vreest dat de gemeente dit probleem niet gaat aanpakken vanwege geldgebrek. "Veilig zwemmen staat voorop en op problemen als bij De Schelp zitten we niet te wachten", aldus voorzitter Piet Soffers.

Over een nieuwe invulling van het terrein rondom de Antoniusmolen lopen de meningen sterk uiteen. De Molenstichting bij monde van Sjef Robben wil het aanzicht met woning en bijgebouwen behouden; eigenaar Piet Withagen is in overleg met een ontwikkelaar die er een kleinschalige zorgvoorziening wil inpassen, een mooi project waarbij de molen behouden blijft en overgaat naar de Stichting Antoniusmolen. Robben vreest dat de molen naast een zorghuis snel niet meer zal draaien vanwege overlast. Het is afwachten waar de gemeente mee komt.

Bewoners van de Auvergepolder zijn bang dat de flora en fauna verstoord worden als er een toeristische fietsroute wordt gerealiseerd.

Een veilige looproute via de Kruisberg naar openbaar vervoer wordt een gigantische ingreep met volledige reconstructie die veel te duur is. Knelpunten moeten via het college van b en w ingebracht worden bij de provincie, die geld beschikbaar heeft voor aanpassingen. Omdat de gewijzigde busroutes een pilot betreft zou de provincie wellicht op het besluit terug kunnen komen als een veilige route niet mogelijk is.

Tenslotte uitte bewoner Maarten Koudenburg van het Laageinde kritiek op het niet vrijgeven van verkeerstellingen op de N259. Hij gaat als burger een Wob-verzoek indienen om cijfers alsnog openbaar krijgen. Ook heeft Koudenburg bezwaar tegen een mogelijk zonnepark tegenover het fraaie natuurgebied De Dassenberg. Hij werd, tot zijn grote ergernis, doorverwezen naar Dorpsraad Lepelstraat en geadviseerd een zienswijze in te dienen.

Volop discussie in Dorpsraad Halsteren.
Volop discussie in Dorpsraad Halsteren.
Volop discussie in Dorpsraad Halsteren.
Volop discussie in Dorpsraad Halsteren.
Volop discussie in Dorpsraad Halsteren.
Volop discussie in Dorpsraad Halsteren.
Volop discussie in Dorpsraad Halsteren.
Volop discussie in Dorpsraad Halsteren.