Jan van Gastel en Jan Maas zeggen:
Jan van Gastel en Jan Maas zeggen: "het parcours is er klaar voor."

Veldrijden: WK-waardig parcours is klaar voor de strijd

Algemeen

HUIJBERGEN – Na jaren van kijken, bijschaven, nog eens kijken en weer iets veranderen heeft Jan Maas – het brein achter het parcours van de Huijbergse veldrit – bijna de perfecte vorm van "zijn" parcours gevonden. De finale van de Topcompetitie veldrijden vindt dit jaar plaats op een parcours dat op een haar na WK-waardig is.

Na het spectaculaire NK Veldrijden is het parcours van de Huijbergse veldrit nagenoeg ongewijzigd. "Never change a winning team", vindt men ook in Huijbergen een mooi spreekwoord. Slechts één klein kronkeltje werd toegevoegd. Jan Maas legt uit: "In de wei tegenover de viptent konden we het parcours met een extra lusje nog wat aantrekkelijker maken voor het publiek. Dat moet je niet nalaten, zeker niet met het vizier op de grotere wedstrijden, die we allemaal graag naar Huijbergen willen halen."

Maas windt er geen doekjes om: hij droomt van een WK op de Nootjesberg en de Tiestenduin. "Ons parcours is er klaar voor, en ons parcours verdient het", vindt Maas, "de WK-vlam brandt in mij en is lastig te doven." Hij vertelt dat de nieuwe locatie van de viptent – met uitzicht op de Tiestenduin – de perfecte plek is voor een grote wedstrijd. "De enige uitdaging is plek vinden voor het publiek, maar rondom de Nootjesberg zijn er nog genoeg mogelijkheden om het parcours door weilanden te laten lopen waar het publiek vrij zicht heeft. Iedereen noemt ons parcours het mooiste dat er is, daarom is een WK wat mij betreft het ultieme doel. Dat verdienen we in Huijbergen, maar ik begrijp ook wel dat het niet eenvoudig is. Maar je moet durven dromen."

Samen met sidekick Jan van Gastel zoekt Maas met het parcours de grenzen op. Vorig jaar was het zelfs voor toppers als Mathieu van der Poel loodzwaar, maar ook tijdens de finale van de Topcompetitie zullen de renners dit jaar minstens drie keer per ronde uit het zadel moeten. "In deze competitie rijden goed getrainde coureurs, die zijn daar wel tegen opgewassen", lacht Maas, "de talenten van de toekomst kunnen zich hier laten zien!"

Vlak voor de elitewedstrijd vindt dit jaar vindt de Koppelveldrit plaats. Ook dat is een idee van Jan Maas, die daarmee niet alleen fans de kans geeft een rondje op het beroemde Huijbergse parcours te rijden, maar ook voor het publiek een spektakelstuk toevoegt aan het programma. "De wedstrijd gaat over twee ronden en wordt gereden door koppels. De deelnemers rijden allemaal één rondje, het team dat het snelste zijn tweede ronde voltooit is de winnaar. Voor 10 euro per koppel doe je al mee, een crossfiets of mountainbike is verplicht", zegt Maas.

Koppelveldrit, finale Topcompetitie of zelfs WK: het parcours is er klaar voor. Jan van Gastel komt er dagelijks, zijn ouders zijn eigenaar van een groot deel ervan en Jan kent het op zijn duimpje. "Alles ligt er prima bij", zegt hij. "Bij onze toertocht was het lekker druk, en daardoor is de grond op een paar plekken nog eens goed vastgereden. Verder is er niet veel voorbereiding nodig om het parcours klaar voor de wedstrijd te maken, hooguit moeten we nog een rondje lopen om wat afgewaaide takken weg te halen. We hebben al voor hetere vuren gestaan. Het parcours is ook dit jaar weer prachtig, en het is zeker klaar voor een WK. Of dat ooit gaat gebeuren? Laten we het hopen!"