Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Marieken de Lange in de raad

HOOGERHEIDE - Marieken de Lange (45) is donderdagavond tijdens de raadsvergadering beëdigd tot raadslid in de gemeente Woensdrecht. Een vertrouwde plek voor de politica uit Hoogerheide, ze zat al een keer eerder in de raad.

In 2016 kwam De Lange namens Partij van de Arbeid (PvdA) in de raad op de zetel van raadslid Ellen van Oevelen, die na dertig jaar uit de politiek stapte. De carrière van De Lange bij PvdA liep op zijn zachtst gezegd stroef, waarna ze begin 2017 met zetel en al naar ABZ overstapte. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond ze op de kieslijst op de tiende plek. Met zeven zetels voor ABZ wist ze de raad toen niet te halen. Wel is ze in de tussentijd actief geweest als raadsburgerlid. Met haar specialisatie het sociaal domein, stond ze raadsleden Marc van Eekeren en Adri van Zweden bij, in vraagstukken over onder meer Wmo, participatie en armoedebeleid. Ook jeugdzorg is een belangrijk onderdeel van het sociaal domein. "Het ligt me aan het hart omdat de jeugd de toekomst is. De decentralisatie brengt veel verbeterpunten met zich mee. De gemeente moet veel zelf doen, voor minder geld dan waar de landelijke overheid het voor deed. Het is heel belangrijk dat de jeugd beschermd wordt", aldus Marieken de Lange.

De politica neemt plaats in de raad op de plek van Adri van Zweden. Zij moest vertrekken uit de gemeenteraad omdat ze is verhuisd naar het Zeeuwse Krabbendijke, in buurgemeente Reimerswaal. "Adri van Zweden is een icoon en met haar vertrek valt er een vertrouwd gezicht weg in het politieke landschap. Het is doodzonde dat dit politieke dier vertrekt", zegt De Lange over haar voorgangster.

Technisch gezien zou René van den Bergh klaarstaan om de zetel van Van Zweden op te vullen. "Ik ben met hem in gesprek geweest en hij gaf aan dat zijn gezondheid het niet toelaat om het raadslidmaatschap op te pakken. Het stelde hem gerust dat ik op de lijst na hem stond", aldus De Lange.

Nu Marieken de Lange raadslid wordt in plaats van burgerlid zal ze zich niet langer beperken tot het sociaal domein. Tijdens haar toespraak introduceerde De Lange de term burgerlijke moedeloosheid om een lans te breken voor mensen die moedeloos aannemen dat ze niet gehoord worden door de gemeente. "Als raadslid wil ik een doorgeefluik, een klankbord en een vertegenwoordiger zijn. Daar zal ik mij de komende 2,5 jaar heel hard voor inzetten. Eén been in de politiek en één been in de samenleving. Want of het nu gaat om vergiftigd vlees nabij het sportpark of om een vragenlijst van de GGD waarbij ik mijn privacy-wenkbrauwen frons. Of om serieuze misstanden in Jeugdzorg. Ik wil me hard maken voor een eerlijk en fatsoenlijk beleid. En ik zal altijd een volksvertegenwoordiger zijn die kritisch is."

Meer berichten