Afbeelding

Halsteren helpt bij aanpak rups

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – Meer dan ooit was de eikenprocessierups deze zomer een plaag in Nederland. Ook de gemeente Bergen op Zoom leed onder de jeuk en irritatie die de beestjes veroorzaakte. Om de rups op natuurlijke wijze te kunnen bestrijden, en de problematiek voor volgend jaar terug te dringen, organiseerde de gemeente Bergen op Zoom een bijeenkomst waarin bewoners, instellingen en bedrijven hun ideeën konden opperen. De opkomst was niet groot, de inspiratie des te groter.

Voor het eerst was het afzuigen van de rupsen dit jaar niet genoeg, vertelt groenbeheerder Ron Becking van de gemeente Bergen op Zoom. De drie, en soms zelfs vier teams die deze zomer de stad in trokken om de eikenprocessierups te verwijderen konden niet op tegen de vermenigvuldigingsdrang van de beestjes. En hoewel chemicaliën de rups soms de baas kunnen verdient een natuurlijke oplossing veruit de voorkeur. Daar wil de gemeente snel mee beginnen.

In zijn uitleg komt Becking snel tot een conclusie: de bestrijding van de eikenprocessierups kun je het beste toevertrouwen aan zijn natuurlijke vijanden. Dat zijn onder andere de koolmees, de pimpelmees, de boomklever en de vleermuis. Wanneer je die dieren de ruimte biedt, kan de overlast van de eikenprocessierups binnen de perken gehouden worden. De gemeente bekijkt de mogelijkheden om nestkastjes te verspreiden om de vogelpopulatie te vergroten en praat met een vleermuisspecialist over de mogelijkheden om vleermuizen terug naar de stad te krijgen. Na het verhaal van Ron Becking regende het tips en ideeën uit het publiek.

Bijvoorbeeld over de bestrijding van de buxusmot: de bestrijdingsmiddelen die daarvoor worden gebruikt veroorzaken een buitenproportionele sterfte onder kool- en pimpelmezen en werken dus zo de eikeprocessierups in de hand. "Misschien erg voor de buxus, maar de eikenprocessierups is toch veel vervelender?", stelt iemand. Raadslid Louis van der Kallen wijst op het bestaan van vleermuisvriendelijke dakpannen, die mogelijk kunnen helpen om de vleermuispopulatie weer op peil te brengen, en adviseert de gemeente zijn bewoners daarop te wijzen bij verbouwingen en bouwplannen. "En het feit dat er steeds meer tuintjes worden dichtgetegeld", zegt iemand anders, "dat kan toch ook nooit goed zijn voor de vogels?"

In het publiek bevindt zich tuinvogelconsulent Doris Podzuweit van de Vogelbescherming, die aanbiedt de gemeente te voorzien van tips en adviezen: "Nestkastjes kun je het beste uiterlijk in oktober ophangen, want vogels trekken niet snel in een nieuw nestkastje. Maak je geen zorgen over de kleur, daarin maken vogels geen onderscheid, maar het is natuurlijk wel goed om te zorgen dat de vogels in je tuin voldoende te eten hebben."

Ook directeur Jan Bruijs van de Halsterse basisschool de Biezenhof zit in het publiek. Net als zijn collega's van het Kwadrant biedt hij onmiddellijk de helpende hand bij het maken van nestkastjes: "Als school hebben wij een maatschappelijke verantwoordelijkheid, en het is mooi om jonge mensen te betrekken bij het oplossen van een probleem als dit", zegt hij, "wij gaan snel in overleg met de gemeente, want ik weet zeker dat onze leerlingen prachtige nestkastjes te kunnen maken. Hopelijk helpen die dan een beetje om de overlast van de eikenprocessierups te verminderen."

Afbeelding