Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Nou nog 'ns wat: Raadselachtig

Met zijn scherpe pen schrijft Ton Tielemans wekelijks een column.

Vorige week werd ik aangesproken door een dorpsgenoot met de vraag 'of ik die 30-ste euro al gevonden had'. Ik zou daar wel eens een column over geschreven hebben. Ik heb het nagezocht en inderdaad dat verhaaltje heb ik geschreven, maar het raadsel heb ik nog niet opgelost. Hier komt het raadsel nog één keer:

"Drie jongens gaan een vuurwerkpakket kopen. Dat pakket kost 30 euro. Het meisje achter de toonbank ontvangt van elke jongen 10 euro. Even later komt de eigenaar van de zaak binnen en vraagt het meisje of ze nog wat verkocht heeft. "Ja", zegt ze, "een vuurwerkpakket van 30 euro."

"Oh", zegt de eigenaar van de zaak, "er zit korting op die pakketten, zo'n pakket kost maar 25 euro. Weet je misschien waar de kopers wonen, dan kun je die 5 euro teruggeven. Anders krijgen we daar later misschien gezeur over." Het meisje antwoordt: "De jongens die dat pakket gekocht hebben wonen hier schuin aan de overkant." Waarop de eigenaar van de winkel zegt: "Hier heb je 5 euro, breng dat geld even terug."

Onderweg denkt het meisje '5 euro delen door 3 dat krijg ik niet voor elkaar. Ik geef ze gewoon alle drie 1 euro terug en die 2 euro duw ik zelf in mijn zak'. Dus de eerste jongen heeft nu 9 euro betaald, de tweede jongen 9 euro en de derde ook 9 euro. Bij elkaar 27 euro en het meisje heeft 2 euro in haar zak. Waar is die 30-ste euro gebleven?

Ton Tielemans

Meer berichten