Paul Schut en Krelis Blom staan al 25 jaar mee aan de basis van een feestelijke Koningsdagviering in Halsteren.
Paul Schut en Krelis Blom staan al 25 jaar mee aan de basis van een feestelijke Koningsdagviering in Halsteren.

Paul Schut en Krelis Blom zijn het zilveren duo van de Oranjevereniging Halsteren

Algemeen

HALSTEREN – Zo doen het niet alleen, ze hebben hulp van het voltallige bestuur van de Halsterse Oranjevereniging en een massa vrijwilligers, maar Krelis Blom en Paul Schut zijn een 'zilveren' duo dat Halsteren dit jaar voor de 25e keer oranje kleurt, en zo het dorp verbindt.

Zesentwintig jaar geleden dreigde de Koninginnedagviering in Halsteren dood te bloeden. Ruud Wermuth van de Halsterse Oranjevereniging zocht naar jeugdig enthousiasme om de festiviteiten vlot te trekken en mobiliseerde de lokale scouting en het Halsterse kindervakantiespel. Zo deden Paul Schut (40) en Krelis Blom (46) hun intrede in de Oranjevereniging. Nu is Paul voorzitter, Krelis is bestuurslid en de viering van wat inmiddels Koningsdag is, groeide uit tot een familiefeest dat het hele dorp verbindt. "Als we tijdens Koningsdag naar de fietsenparkeerplek op De Beek kijken en zien hoevéél fietsen daar staan, dan denken we 'wauw!, zó druk', een mooiere waardering kun je niet krijgen", zeggen Krelis en Paul.

Traditie

Hoewel ze een groot deel van het jaar tijd besteden aan het op touw zetten van een zo mooi mogelijk feest, vinden Krelis en Paul hun inzet voor de Oranjevereniging alles behalve een belasting. "Voor ons is het een feest", zeggen ze. "Alleen vieren wij het op een andere manier dan de bezoekers van de Koningsdagviering. Voor ons zit het plezier vooral in het zien hoe verenigingen, winkeliers en bedrijven het feest dragen. Koningsdag is een prachtige traditie, een volksfeest, dat heel Halsteren op een prachtige manier samenbrengt. Landgoed De Beek is een droomlocatie, en al die kinderen daar zien spelen en lachen is één groot feest. Ook voor ons!"

Hoewel Koningsdag een traditioneel feest is, streeft de Halsterse Oranjevereniging ook naar vernieuwing, ofschoon dat niet altijd meevalt. "Dit jaar hebben we een prachtig idee uit Lepelstraat 'gejat'", geeft Paul toe. "Daar zag ik vorig jaar een grote container, gevuld met zand, schepjes en speeltjes, waar de kinderen heerlijk in kunnen spelen. Wij hebben dit jaar iets soortgelijks, maar ik heb wel netjes gevraagd of onze collega's in Lepelstraat dat goed vonden."

Herdenken

Vlak na Koningsdag zorgt de Oranjevereniging voor een respectvolle viering van Dodenherdenking. "Ook daar zien we steeds meer bezoekers", zegt Krelis. "Vooral sinds we gezorgd hebben voor een kopje koffie na de ceremonie. Zo kunnen mensen nog even napraten en met een goed gevoel naar huis. Bij alles wat we doen is het goede gevoel heel belangrijk. Daarmee kunnen we nog jaren door."