Halsterse ondernemers van winkeliersvereniging WinkelHart bijeen in Thomashuis Lepelstraat.
Halsterse ondernemers van winkeliersvereniging WinkelHart bijeen in Thomashuis Lepelstraat.

Leden WinkelHart Halsteren bijeen

Algemeen

HALSTEREN - Winkeliersvereniging WinkelHart Halsteren kwam dinsdagavond voor de algemene ledenvergadering bijeen op locatie van het Thomashuis in Lepelstraat. Voorzitter Gerrit Atres verwelkomde namens het bestuur een dertigtal winkeliers/ondernemers. Wethouder Patrick van der Velden en stedenbouwkundige Johan van Beek van gemeente Bergen op Zoom gaven acte de presence. Zij waren door het bestuur van WinkelHart uitgenodigd om uitleg te geven over blauwe zones.

Eerst ging voorzitter Gerrit Atres in zijn openingswoord in op 'retail en toekomst'. "Steeds meer grote ketens vallen om en er is een verschuiving van product naar dienst. Data, data en nog eens data bepalen de toekomst. Wat betekent dit voor ons als ondernemers? Je ziet een verschuiving van producten naar diensten. Het is belangrijk de sterke punten van WinkelHart Halsteren gezamenlijk uit te dragen en zo een sterk merk weg te zetten. Onze sterke punten zijn onder andere vrij parkeren, speciaalzaken en persoonlijke aandacht." Dat laatste sloot prima aan bij de doelstelling van het Thomashuis Lepelstraat, waar de familie Willeboordse intussen elf jaar met een team 'de beste zorg' biedt aan bewoners/cliënten met een beperking.

Blauwe zone

Enkele weken geleden is aan de leden van de winkeliersvereniging gevraagd hun mening te geven over mogelijke blauwe zones op het plein Vogelenzang. Dit bleek een gecompliceerd onderwerp waar uiteenlopende reacties op kwamen. Centrale vraag was of een blauwe zone een verrijking voor de ondernemers is of juist niet. Momenteel ondervindt men veel parkeeroverlast tijdens de bouwwerkzaamheden rond Vogelenzang, elders in het centrum doen zich op drukke momenten ook problemen voor. Tot overmaat van ramp gaat na Pasen de Dorpsstraat twee weken dicht. Het bestuur van de winkeliersvereniging 'acht het dorp met een blauwe zone minder aantrekkelijk, parkeerboetes zijn slecht voor de klandizie en een blauwe zone is nooit een uitgangssituatie geweest'. Het voorstel van het bestuur is om de situatie voorlopig te laten voor wat het is en regelmatig te evalueren. Daarnaast is het zaak te blijven benadrukken dat eigenaren en winkelpersoneel zelf hun auto niet de gehele dag op de drukst bezochte parkeerplaatsen zetten.

Wethouder Van der Velden en ambtenaar Van Beek legden uit dat het college van b en w voorstander is van vrij parkeren en liever geen blauwe zones wil instellen. "Als de wens er is, wordt het een ander verhaal. Met PLUS en Stadlander is afgesproken dat parkeerplaatsen vrij toegankelijk en gratis beschikbaar moeten blijven voor iedereen. Meestal moeten mensen een maand of drie wennen aan een nieuwe situatie. Dat geldt waarschijnlijk ook als straks het nieuwe plein klaar is. Dan is ook het bouwverkeer weg. We zouden bijvoorbeeld van december 2019 tot december 2020 de parkeersituatie eerst eens goed kunnen bekijken."

Activiteiten

Vanuit de activiteitencommissie van Winkeliersvereniging WinkelHart Halsteren werden diverse leuke klantenacties aangekondigd. Ook werd alvast een oproep gedaan richting de leden om mee te denken over een spectaculaire opening van het nieuwe plein.